Companii

În România sunt de 2,5 ori mai multe firme care cultivă cereale decât cele care fac zootehnie: în Brăila raportul este de 11 la 1 şi în Teleorman de 10 la 1

În România sunt de 2,5 ori mai multe firme care...

Autor: Florentina Niţu

25.03.2023, 10:35 2010

Aproape 8.500 de companii cultivă cereale în România şi doar 3.300 care fac zootehnie, de 2,5 ori mai puţine, arată o analiză a ZF pe baza datelor platformei Termene.ro. În Brăila raportul este de 11 la 1, în Teleorman de 10 la 1, iar în Ialomiţa de 9 la 1, acestea fiind şi cele mai puternice judeţe agricole în ceea ce priveşte producţia de cereale.

România este unul dintre principalii producători de porumb, floarea-soarelui şi grâu din UE, dar şi un exportator important sau mai precis: un simplu exportator. Primul pas spre valoare adăugată în agricultură este creşterea animalelor, însă în ultimii ani efectivele de porcine şi bovine, de exemplu, au scăzut, şi odată cu ele procentul de satisfacere a autoconsumului.

„Procesarea producţiei vegetale, din punctul meu de vedere, o face zootehnia, unde România nu este nici măcar repetentă, ci aproape inexistentă în Europa. Nu suntem în stare să ne acoperim la carnea de porc nici măcar 30% din consum, iar la lapte nici măcar 50%. Practic, nu reuşim să avem siguranţa alimentului care poate să fie valorificat de noi“, a spus Călin Muscă, proprietarul Pork Prod.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO