Petrom şi gigantul american ExxonMobil încep o nouă etapă a programului de explorare la mari adâncimi din perimetrul offshore Neptun prin forarea unei noi sonde care trebuie să aducă de la adâncimi de 800 de metri date esenţiale despre zăcământul descoperit în 2012.
La acel moment, Petrom şi ExxonMobil au anunţat că au găsit o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi (9-18 mld. euro dacă se ia în calcul un preţ de 89,4 lei pe MWh. Un metru cub are 10,6 kWh). La un factor de recuperare de 70%, această pungă de gaze ar putea alimenta de una singură România timp de cinci ani de zile.
WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom
Anul trecut, România a „ars“ 12,5 miliarde de metri cubi de gaze din care 10,6 miliarde de metri cubi au fost produşi de Petrom şi Romgaz în proporţii aproximativ egale. În contextul în care consumul industrial s-a restrâns semnificativ în perioada de criză, România a ajuns să consume cu 20% mai puţine gaze faţă de 2008, devenind aproape independentă de importurile ruseşti. Lucrările de foraj, dar şi interpretarea noilor date din blocul Neptun ar trebui să se finalizeze la începutul anului viitor, astfel că România ar putea afla în 2015 exact cât gaz se ascunde în această zonă.
„Suntem hotărâţi să investim semnificativ în explorarea, dezvoltarea şi producţia de hidrocarburi pentru a asigura resurse interne de ţiţei şi gaze pentru România“, a spus Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de explorare şi producţie, cel mai important centru de profit al companiei.
Citiţi în continuare pe ZF Corporate:
- detalii despre sonda de explorare Domino-2; date tehnice, amplasare
- declaraţia lui John Knapp, director general al ExxonMobil Exploration and production România, despre începerea lucrărilor de forare în perimetrul Neptun
- istoria forărilor derulate de România în apele de mică adâncime din Marea Neagră; activitatea Petrom în zonă
- calendarul explorării zonei de mare adâncime din blocul Neptun