Companii

InBev a fost scos la vanzare. Ce lasa in urma belgienii care au creat Bergenbier

InBev a fost scos la vanzare. Ce lasa in urma belgienii care au creat Bergenbier
14.06.2009, 14:51 144
Potrivit aceleiasi surse, banca britanica Barclays va consilia compania si cel putin un fond de private equity, CVC Partners, s-a aratat interesat de preluarea operatiunilor. Impreuna cu Romania, pachetul oferit spre vanzare cuprinde si operatiunile din Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cehia, Serbia si Muntenegru, conform cotidianului francez Le Soir, tari in care AB InBev detine 11 fabrici de bere cu o productie anuala de 15 milioane de hectolitri.
Informatia pare cu atat mai mult plauzibila cu cat AB InBev a vandut luna trecuta si subsidiara detinuta in Coreea de Sud, Oriental Brewery catre o firma de private equity, Kohlberg Kravis Roberts & Co, pentru 1,8 miliarde de dolari, aceasta tranzactie facand de asemenea parte din strategia AB InBev de a putea plati datoriile acumulate.
 
Cand a intrat Romania pe harta InBev
Primele investitii InBev in Romania au fost realizate in 1994, prin achizitionarea fabricilor de bere Bianca din localitatea Blaj si Proberco din Baia Mare.
Ulterior, InBev a achizitionat si fabrica de la Ploiesti a producatorului Efes Brewery. Din 2002, cele trei companii au fuzionat, infiintandu-se compania Interbrew Romania, care din 2007 a preluat denumirea InBev Romania.
Cel de-al treilea producator de bere de pe plan local, InBev Romania, este cunoscut in special prin intermediul principalului brand din portofoliu sau, Bergenbier, care timp de zece ani a fost asociat cu echipa nationala de fotbal, fiind principalul sau sponsor. 
Dupa o perioada indelungata in care Bergenbier a fost cel mai vandut brand de bere de pe plan local, vanzarile InBev au incetinit in ultimii doi ani. Anul trecut, InBev Romania a inregistrat pentru prima data o scadere a cotei de piata detinuta pe plan local, producatorul detinand in prezent 19,2% din piata locala a berii, cu 1,2% mai putin decat in 2007. In acelasi timp, cresterea vanzarilor realizate de companie anul trecut s-a numarat printre cele mai mici din industrie, de 2%.
Pe o piata in care jucatorii sunt dispusi sa plateasca zeci de milioane de euro pentru fiecare procent nou castigat, o scadere de 1,2% a cotei de piata este importanta. Aceasta scadere s-ar transpune in vanzari de 248.000 de hectolitri de bere si peste 21 mil. euro (pret la raft calculat de ZF).
 
Bergenbier detine peste jumatate din vanzari
Astfel, desi intre timp a pierdut contractul cu echipa nationala de fotbal, filiala locala a producatorului belgian a continuat sa investeasca in Bergenbier, care asigura peste jumatate din vanzarile InBev Romania, si a decis sa relanseze acest brand in prima parte a acestui an, investitiile ridicandu-se la „cateva milioane de euro".
Din portofoliul companiei mai fac parte si Beck's, Stella Artois, Noroc, Lowenbrau, Leffe si Hoegaarden, insa aproape jumatate din investitii continua sa fie alocate principalului brand din portofoliul companiei.
Romania nu a fost insa singura tara in care InBev a resimtit o franare a vanzarilor. La nivelul Europei Centrale si de Est, vanzarile AB InBev au fost anul trecut de 2,2 mld. euro, in stagnare fata de anul precedent, in timp ce EBITDA a scazut cu 22,7%, la 386 milioane de euro, pe fondul scaderii volumelor in Rusia si Ucraina. Din acest motiv, AB InBev a raportat anul trecut vanzari de 46,142 milioane de hectolitri pentru Europa Centrala si de Est, in scadere de 6,1% fata de rezultatele din 2007.
In aceste conditii, vanzarea companiilor din Europa Centrala si de Est ar opri pierderile inregistrate de AB InBev in aceasta zona. Doar din vanzarea InBev Romania grupul ar putea obtine peste 330 de milioane de euro, potrivit estimarii realizate anul trecut de ZF impreuna cu Casa de Investitii Capital Partners in anuarul „Cele mai valoroase companii din Romania".
Filiala locala a InBev a finalizat 2007 cu o cifra de afaceri de 188,1 mil. euro, in crestere cu 18,8%, si un profit net de 31,9 mil. euro, mai mare cu 49,7% fata de rezultatele obtinute in urma cu doi ani. Reprezentantii InBev Romania nu au dezvaluit cifra de afaceri inregistrata in 2008, insa potrivit estimarilor ZF aceasta a rulat anul trecut afaceri de aproape 200 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO