Companii

Încep să apară ordine mai mari de subscriere pentru IPO-ul Agricover: în câteva ore azi micii investitori au alocat aproximativ 3 mil. lei. Tranşa de retail, la 28% până acum

Încep să apară ordine mai mari de subscriere pentru...

Autor: Liviu Popescu

11.05.2023, 14:13 1111

Ultimele zile ale ofertei de listare a Agricover Holding (AGV) aduc un interes mai ridicat din partea micilor investitor comparativ cu debutul din 4 mai în contextul în care încep să apară ordine substanţiale în platforma Bursei de Valori, unele individuale chiar şi de câteva sute de mii de acţiuni. 

Astfel, oferta care se încheie pe 16 mai la ora 12:00, a strâns până acum subscrieri de circa 11,7 mil. lei, din care circa 3 mil. lei doar de la deschiderea şedinţei de joi şi până la ora redactării acestei ştiri. 

Potrivit calculelor realizate de ZF din platformele brokerilor, până la ora aceasta sunt subscrise circa 24 milioane de acţiuni AGV, adică 28% din tranşa de retail. Aseară subscrierile erau de 17,6 milioane de acţiuni.

Spre comparaţie de alte oferte de listare de la Bucureşti, care au oferit discount-uri pe sistemul “primul venit, primul servit”, în tranşe care se epuizau în câteva zeci de secunde, consorţiul de intermediere a ofertei Agricover, format din Wood şi Tradeville, au mers pe varianta clasică. Consorţiul a alocat 10% din tranşă pentru micii investitori iar restul pentru cei mari acolo unde subscrierile nu sunt publice.

Cu o evaluare de 1 mld. lei, adică de 12 ori faţă de profitul net din 2022 şi de 0,43 ori faţă de venituri, o marjă de profit de 3,6%, aproximativ 520 de angajaţi, active de 3,6 mld. lei şi datorii de 3 mld. lei, holdingul Agricover (simbol bursier AGV) derulează până pe 16 mai o ofertă de vânzare de acţiuni prin care vrea să atragă 416 mil. lei (circa 80 mil. euro) de la investitorii de la Bursa de Valori.

Listarea Agricover Holding constă atât în vânzarea de acţiuni din partea celor doi acţionari vânzători - antreprenorul Jabbar Kanani şi BERD - cât şi într-o majorare de capital prin emisiunea de acţiuni noi.

Cea din urmă operaţiune, estimată la aproximativ 140 mil. lei pe baza preţului maxim de 0,5 lei pe acţiune la care subscriu micii investitori, are ca destinaţie finanţarea strategiei de creştere a holdingului, în special a filialei Agricover Credit, potrivit datelor din prospect.

Restul banilor atraşi de la investitori, de 276 mil. lei, rămân la cei doi acţionari care îşi diminuează deţinerile în holding, respectiv 202 mil. lei la Jabbar Kanani (care va scădea de la 85,2% din capitalul social al Agricover Holding la 57,44%) şi 75 mil. lei la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (de la 12,72% la 4,12%).

 

Agricover a avut în 2022 afaceri de 2,5 mld. lei la nivel de grup şi un profit net de 90 mil. lei.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO