Companii

Incep sa cada fabricile mici din vestul tarii

29.04.2009, 18:00 65

Reducerea comenzilor din industrie, in special din sectorul auto, i-a determinat pe unii producatori internationali sa ia masuri de restructurare in fabricile detinute in vestul tarii, de la inceputul anului fiind disponibilizate mai mult de 5.000 de persoane.

Primii care au realizat restructurari au fost mari angajatori precum Draxlmaier, care a renuntat la 2.000 de angajati in cele cinci fabrici detinute in Arad, Timis, Satu Mare, Pitesti si Hunedoara, sau Eybl Automotive care a concediat 1.000 de oameni la fabrica din Timis. Producatorii de rang 2 sau 3 au fost mult mai afectati, iar companiile-mama au decis in unele cazuri chiar relocarea productiei. Este cazul producatorului austriac de corpuri de iluminat Zumtobel care a anuntat ca va inchide in luna mai fabrica din Zona Libera Arad Curtici, cei 180 de angajati urmand sa fie disponibilizati.
 
Fabrica din Curtici a Zumtobel, sacrificata
La 2 ani si jumatate de la finalizarea investitiei de 15 mil. euro, grupul a decis ca unitatea din Romania sa fie inchisa, intr-un program de restructurari la nivel european. Potrivit Mediafax, productia urmeaza sa fie transferata in unitatile din Dornbirn (Austria), Spennymoor (Marea Britanie) si Landskrona (Suedia).
„In lunile urmatoare ne asteptam ca fabricile noastre sa continue sa lucreze sub capacitate maxima. Pe langa masurile decise la nivel de grup pentru reducerea costurilor si ajustarea capacitatilor de productie, trebuie sa apelam si la diminuarea structurii de productie", a declarat directorul general al Zumtobel, Andreas Ludwig.
Potrivit conducerii companiei, masura nu a afectat vanzarile din Europa de Est. „Chiar daca inchiderea este regretabila pentru angajatii nostri din Curtici, va contribui la stabilizarea celorlalte fabrici din Europa".
Producatorul de cablaje german Jurgenhake a disponibilizat 100 dintre angajatii fabricii din Timis, anuntand in acelasi timp falimentul companiei.
Potrivit autoritatilor locale, utilajele companiei au fost deja transferate, iar angajatii au fost disponibilizati fara o notificare prealabila. Potrivit datelor disponibile la Ministerul de Finante, Jurgenhake Romania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 1,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO