Companii

Începe lupta pentru banii lunari plătiţi de români la curent. Deschiderea pieţei de energie, la primele efecte: Aproape 11.000 de apartamente au lăsat vechiul furnizor pentru oferte noi

Începe lupta pentru banii lunari plătiţi de români la...

Autor: Roxana Petrescu

01.09.2016, 15:00 1603

Numărul clienţilor casnici care au decis anul trecut să-şi schimbe furnizorul tradiţional de energie cu unul nou a crescut de opt ori, după cum arată datele oficiale publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), acesta fiind un indiciu cât se poate de clar că liberalizarea pieţei începe să-şi producă efectele şi în acest segment.

Astfel, datele Autorităţii arată că la finalul anului trecut, 10.765 de con­sumatori casnici erau în piaţa con­curenţială, faţă de un număr de numai 1.333 de puncte de consum în 2014.

„Se remarcă o creştere semnificativă de 807% a numărului de clienţi casnici din piaţa concurenţială faţă de anul 2014 ca urmare a ofertelor introduse de furnizorii noi dedicaţi acestui segment, E.V.A. Energy, RCS&RDS şi alţii“, se arată într-un raport realizat de ANRE.

Dacă pentru clienţii noncasnici piaţa este complet liberalizată de la finalul lui 2014, procesul se va încheia pentru consumatorii casnici abia la începutul anului 2018, în acest moment o parte din energie care intră în facturi, respectiv 30%, fiind inclusă la un preţ  re­glementat.

Cu toate acestea, mişcările la nivelul pieţei sunt vizibile. Circa 20% din consumul de energie la nivel naţional a venit din sectorul casnic anul trecut, arată datele ANRE, segmentul fiind în creştere, semn al îmbunătăţirii con­diţiilor de viaţă. În total, pe partea de consum casnic sunt înregistrate mai bine de 8,6 milioane de puncte de consum, aşa că lupta abia acum începe.

Liberalizarea pieţei le-a captat atenţia unor companii precum RCS& RDS, operatorul telecom, Pe­trom, singurul producător local de petrol şi gaze, sau Tinmar, companie specializată în furnizarea de energie mai ales către consumatorii industriali. De asemenea, noua concurenţă i-a scos din hibernare şi pe furnizorii tradiţionali. Enel, de exemplu, a lansat anul acesta mai multe tipuri de abonamente croite special pentru consumatorul casnic.

Problema este că ofertele nu au un format standard, făcut chiar pe modelul facturii pe care o plăteşte acum un consumator casnic, motiv pentru care realizarea unei com­paraţii se poate dovedi un exerciţiu destul de dificil.

Ceea ce este de subliniat este faptul că odată ce un consumator renunţă la protecţia tarifelor re­glementate de energie, nu se mai poate întoarce la vechiul contract. În acest moment, 30% din cantitatea de energie consumată de un client casnic vine la un preţ calculat de ANRE, care este mai mic decât cel din piaţă.

La începutul lui 2018, întreaga cantitate de energie va veni de pe piaţa con­curenţială, la acel moment sectorul fiind 100% liberalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO