Companii

Incertitudine maximă la OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom: Ne vom optimiza portofoliul de producţie. Asta facem acum. Am primit o scrisoare de la un consorţiu norvegian în urmă cu câteva săptămâni. Între timp, norvegienii s-au retras

Incertitudine maximă la OMV, acţionarul majoritar al...

Autor: Roxana Petrescu

20.10.2022, 09:30 1787

♦ OMV Petrom reprezintă o treime din toată producţia de hidrocarburi a austriecilor de la OMV ♦ Norvegienii ar fi fost interesaţi de preluarea unui segment din portofoliul de explorare şi producţie (E&P) al OMV, dar aparent şi-au retras oferta ♦ OMV Petrom nu face parte din negocieri ♦ Până în 2030 OMV vrea să reducă producţia de hidrocarburi, dar menţine un focus pe gazul natural ca şi combustibil de tranziţie ♦ În Marea Neagră, OMV Petrom este liderul consorţiului din proiectul de gaze Neptun Deep, dar decizia finală de investiţii nu este luată.

„OMV a primit o scrisoare de la un con­sorţiu norvegian în urmă cu câteva săptă­mâni. OMV este în acest moment într-o analiză de portofoliu în vederea implemen­tării strategiei sale. În acest context, OMV nu este în măsură la acest moment să co­menteze astfel de interese“, a spus Andreas Rinofner, purtătorul de cuvânt al grupului austriac, pentru ZF.

Potrivit Reuters, care citează ziarul aus­triac Kurier, un consorţiu din care face par­te grupul energetic gigant norvegian Aker ar făcut o ofertă nesolicitată pentru a cum­pă­ra cea mai mare parte a activităţilor de ex­plo­rare şi producţie ale companiei aus­triece de petrol şi gaze OMV, scrie Reuters. Ieri însă, Aker a declarat că nu mai face parte din consorţiul care a depus oferta nesolicitată în iulie. Kurier a scris marţi că un consorţiu din care fac parte Aker ASA, compania-mamă a celui de-al doilea mare producător de ga­ze din Norvegia, Aker BP, precum şi trade­rul mondial de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-a exprimat inte­re­sul de a cumpăra 51% din divizia de E&P. „Eram parte din consorţiu atunci când scri­soare a fost depusă, dar ne-am retras“, a spus ieri, pentru Reuters, Atle Kigen, purtătorul de cuvânt al Aker ASA. El nu a dorit să spună motivele care au dus la retragerea norvegienilor din consorţiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO