Companii

Index alimentar ZF: Coşul de cumpărături cu alimente de bază a crescut cu 25-35% în şase luni şi trece de 100 de lei. În luna septembrie a anului trecut, un bucureştean îşi putea umple coşul de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere cu circa 80 de lei

ANALIZĂ ZF

Index alimentar ZF: Coşul de cumpărături cu alimente...

Autor: Florentina Niţu

27.03.2022, 09:31 862

♦ Auchan şi Cora sunt singurele reţele de magazine mari care au răspuns la solicitarea ZF de a transmite preţurile unui coş de produse de bază în data de 9 martie ♦ Kaufland şi Carrefour nu au furnizat nicio informaţie legată de aceleaşi preţuri solicitate. În cazul acestor reţele, ZF a utilizat date din Monitorul Preţurilor, un instrument al Consiliului Concurenţei care însă nu conţine toate produsele din coşul de consum de bază ales de ZF.

În luna septembrie a anului trecut, un bucureştean îşi putea umple coşul de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere cu circa 80 de lei. Acum, la şase luni distanţă, preţul aceluiaşi coş sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, în funcţie de reţeaua de retail şi magazinul din care sunt achiziţionate, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor din Monitorul Preţurilor şi a celor oferite de repre­zentanţii compa­niilor Auchan şi Cora.

În contextul izbuc­nirii războiului din Ucraina, care a declan­şat cre­şterea preţurilor cerea­lelor pe bursa EuroNext de la Paris - rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni –, ZF a trimis o solicitare către reţelele Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour, Cora şi Profi privind preţurile unor produse alimentare din data de 09.03.2022, care au la bază, direct sau indirect, materiile prime menţionate mai sus. Auchan şi Cora au oferit lista de preţuri solicitată, Lidl şi Profi au spus că nu pot da curs solicitării, iar Kaufland şi Carrefour nu au răspuns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO