Companii

Index imobiliar ZF. Căldura a topit preţurile apartamentelor în iulie. Apartamentele au început să se ieftinească în iulie în Bucureşti, dar rămân mai scumpe decât în 2015

Autor: Bogdan Alecu

13.08.2016, 11:24 2745

„Evoluţiile pe cartiere ara­tă scăderi gene­ra­lizate, cu excepţia Ber­ceniului, 1 De­cem­brie, Moşilor şi Ştefan cel Mare. La cel din urmă creş­terea poate veni şi din listări noi“, au spus reprezentanţii Cold­well Banker, compania care rea­li­zează indexul imobiliar al ZF.  Potri­vit Coldwell Banker, anul tre­cut în iulie şi august s-au con­semnat medii mai mici comparativ cu mai-iunie şi septembrie-octom­brie, în condiţiile în care pe timp de vară locuinţele se ieftinesc.

Cea mai mare creştere de preţ, de 7.000 de euro, faţă de luna iunie, s-a întâlnit în zona Ştefan cel Mare, scumpirea fiind de aproape 9% comparativ cu luna anterioară şi peste 16% faţă de perioada similară a anului trecut. Pe locul secund în topul creşterilor de preţ este cartierul Berceni, unde în iunie trebuia inaugurat pasajul de la Piaţa Sudului. Preţurile în Berceni au urcat cu 5% faţă de iunie, sau 3.000 de euro, în timp ce faţă de anul trecut creşterea este de 1.000 de euro. În ciuda creşterii din Berceni, în Olteniţei, cartier foarte apropiat, apartamentele au stagnat faţă de luna anterioară şi s-au devalorizat cu 6,3% sau 4.000 de euro.

Ultimele trei luni din piaţa imobiliară au fost afectate inclusiv de legea dării în plată şi de faptul că băncile ca soluţie de răzbunare la promulgarea legii au majorat avansul cerut la creditele ipotecare chiar şi la 35-40%, de la 15%, blocând practic accesul la creditare românilor care doreau să cumpere o casă.

Legea dării în plată le permite celor care nu mai pot plăti ratele să dea cheile băncii, iar datoriile să fie şterse, cu excepţia celor care au cumpărat prin programul Prima casă. Anterior, chiar dacă renunţai la apartament, creditul tot trebuia achitat integral, chiar dacă se plătea şi de patru ori valoarea imobilului.

BCR şi Piraeus au fost primele bănci care au făcut pasul înapoi şi decid să reducă avansurile la creditele ipotecare standard pe care le majoraseră cu doar două luni înainte. Concurenţa şi foamea de business şi-au spus cuvântul. BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. De alt­fel, decizia nu este singulară, în condiţiile în care şi Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%, după ce anterior banca ce­rea un avans de 40%. Potrivit unor surse din piaţă, şi Alpha Bank, jucă­to­rul cu numărul opt din sistem, ana­lizează posibilitatea reducerii avan­sului. Alpha cere un avans mi­nim în cazul creditelor ipotecare de 30%.

Pe cartiere, cele mai scumpe ră­mân Aviaţiei, Unirii şi Victoriei, unde preţul unui apartament vechi este cuprins între 115.000 şi 127.000 de euro, în vreme ce zonele cele mai ieftine sunt 1 Decembrie (56.000 de euro) şi Berceni şi Olte­ni­ţei (60-63 de mii de euro). În zo­nele 1 Mai, Unirii şi Victoriei pre­ţu­rile rămân stabile, atât faţă de luna an­terioară, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO