Companii

Indexul locurilor de muncă OLX: În 2021, pe piaţa muncii au fost joburi mai multe, iar angajaţii au fost mai selectivi

Theodor Filoş, business manager în cadrul OLX: Afacerile şi angajaţii au devenit rezilienţi, fapt îmbucurător, care ne pune pe o traiectorie bună spre a deveni o piaţă matură.

Theodor Filoş, business manager în cadrul OLX: Afacerile şi angajaţii au devenit rezilienţi, fapt îmbucurător, care ne pune pe o traiectorie bună spre a deveni o piaţă matură.

Autor: Ramona Cornea

27.04.2022, 00:05 125

♦ Numărul anunţurilor de angajare a crescut cu 37% în 2021 faţă de 2020. În medie, au fost adăugate aproximativ 60.000 de joburi în fiecare lună ♦ Cei mai căutaţi candidaţi au fost cei din categoria de producţie şi logistică, cu peste 151.000 de oferte de muncă, cu 112% mai multe decât în 2020.

În 2021, angajatorii au reluat o parte din planurile pe care le-au amânat odată cu izbucnirea pandemiei, iar printre acestea s-au numărat şi planurile de recrutare, conform raportului Indexul locurilor de muncă, realizat de platforma OLX.

La nivel naţional, numărul anun­ţurilor de angajare publicate pe OLX în intervalul ianuarie - decembrie 2021 a înregistrat o creştere de 37%, ajungând la un total de peste 740.000, comparativ cu aproximativ 540.000 de locuri de muncă vacante deschise în 2020. În medie, au fost adăugate aproximativ 60.000 de joburi în fiecare lună.

„Cu multe oferte de angajare şi mai puţini candidaţi, companiile au reintrat în competiţia de atragere a candidaţilor potriviţi, aşa cum s-a întâmplat ani la rând, anterior crizei sanitare. Şi cum nevoia te învaţă, organizaţiile au început să dea dovadă de mai multă transparenţă în anunţurile de angajare, au îmbunătăţit pachetele de beneficii şi au crescut numărul joburilor în care permit munca de acasă. Putem spune că s-a ajuns din nou la o piaţă a muncii efervescentă, în care candidaţii au mai multă putere de negociere, precum şi posibilitatea de a alege din oferte multiple“, afirmă Theodor Filoş, business manager în cadrul OLX.

Categoria de „lucrători producţie - depozit - logistică“ a trecut pe primul loc în topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile pe OLX, după ce în 2020 ocupa cea de-a doua poziţie. Astfel, pe parcursul anului trecut, companiile au adăugat peste 151.000 de oferte de muncă pentru muncitorii din acest domeniu, cu 112% mai multe decât în 2020.

Pe locul al doilea a fost categoria „ingineri - meseriaşi - constructori“, cu 127.500 de locuri de muncă disponibile în 2021, iar pe locul al treilea s-a situat categoria de „şoferi - servicii auto - curierat“, cu aproximativ 117.000 de anunţuri de angajare. Numărul de anunţuri de angajare postate de angajatori în categoria de pe poziţia a treia a crescut cu 69% anul trecut faţă de 2020.

Cele mai multe anunţuri cu oferte de angajare în 2021 au fost publicate de angajatorii din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa şi Iaşi.

Angajatorii din Bucureşti - Ilfov au publicat aproape 208.000 de anunţuri de recrutare anul trecut, mai multe cu aproximativ 38% comparativ cu anul 2020. Raportându-ne la numărul total de anunţuri, aproximativ 30% din totalul anunţurilor sunt pentru această zonă.

Judeţul Braşov a a fost pe locul al doilea, cu circa 46.600 de anunţuri de angajare, în creştere cu peste 50% faţă de anul anterior, iar Cluj a coborât pe locul al treilea, cu 44.200 de anunţuri, însă cu un avans de 29% comparativ cu 2020.

Cele mai puţine locuri de muncă au fost înregistrate în judeţele Caraş-Severin, Tulcea şi Harghita, însă chiar şi acestea au avut creşteri comparativ cu anul anterior.

„Anul 2021 a fost marcat în continuare de un grad de incertitudine, pe fondul diferitelor valuri pandemice care au avut loc, însă piaţa a fost mai puţin fragilă la şocuri, nemaiexistând variaţiile mari de candidaţi şi locuri de muncă din 2020. Afacerile şi angajaţii au devenit rezilienţi, fapt îmbucurător, care ne pune pe o traiectorie bună spre a deveni o piaţă matură.“

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 20.000 de oferte active şi peste 4.6 milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO