Companii

Industria alimentară are tot mai puţini angajaţi în statistici, dar companiile caută oameni

Industria alimentară are tot mai puţini angajaţi în...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.08.2022, 17:00 177

♦ „Sunt companii care oferă şi 4.000 de lei net unui muncitor necalificat şi nu găsesc oameni“.

Companiile din industria ali­men­ta­ră aveau anul trecut peste 151.000 de salariaţi, cu circa 4.000 mai puţini faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Registrul Comer­ţului. Astfel, nu­mă­rul de angajaţi din sectorul care generează afaceri de peste 57 de miliarde de lei continuă să scadă. Faţă de 2009, în industria ali­men­tară sunt cu peste 14.000 de anga­jaţi mai puţin. Pe de altă parte, numă­rul de firme din domeniu a fost în creş­te­re în ultimii ani, cu excepţia anului tre­cut. În 2021, în producţia de alimen­te (cod CAEN 10) activau peste 12.600 de firme, cu 1.000 mai puţine decât în 2020. Însă, în 2009 erau înregistrate circa 9.700 de întreprinderi, mai arată datele de la Registrul Comerţului.

„Nu mai sunt suficienţi oameni în ţară să-i angajăm. Avem posturi de muncitori necalificaţi şi cu salarii de 4.000 de lei net şi nu reuşim să găsim oameni. Pe lângă românii care au rezi­denţă în străinătate, sunt sigur că sunt mult mai mulţi români plecaţi în afară. Acolo au plecat atât oamenii calificaţi, dar şi cei necalificaţi, care lucrează în agricultură, construcţii, menaj etc.“, a spus Bogdan Gabor, country manager al firmei de recru­tare Lugera. El spunea anterior că problema majoră în sectorul alimen­tar este în zona de oameni necalifi­caţi şi că majorarea salariului minim nu ajută atragerea specialiştilor în industria alimentară, iar în ceea ce priveşte blue collar - adică angajaţii care lucrează în afara birourilor - ajută, dar nu este suficient.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO