Companii

„Industria auto este în acest moment cel mai mare angajator local“

Paul Pătraşcu este licenţiat în management şi industrie în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Din decembrie 2014 el este HR senior manager pentru Europa de Est (România, Emiratele Arabe, Rusia şi Ungaria) în cadrul producătorului de componente auto Fujikura Automotive.

Paul Pătraşcu este licenţiat în management şi industrie în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Din decembrie 2014 el este HR senior manager pentru Europa de Est (România, Emiratele Arabe, Rusia şi Ungaria) în cadrul producătorului de componente auto Fujikura Automotive.

Autor: Adelina Mihai

24.04.2015, 00:04 608

Sectorul auto este în acest moment cel mai mare anga­jator din România, cu oameni foarte buni în ceea ce fac, oa­meni simpli care vin de multe ori din mediul rural şi care între­ţin cu un singur venit familii întregi, spune Paul Pătraşcu, HR senior manager Eastern Europe în cadrul produ­că­torului de componente auto Fujikura Automotive.

„Există o lipsă de interes naţional pentru piaţa muncii, înce­pând chiar de la guveranţi, pentru că vom ajunge în situaţia în care zona de producţie nu va mai fi sustenabilă din cauza creşterii costurilor. Şi atunci cine le va da de lucru celor 5.000 – 6.000 de oameni angajaţi ai Fujikura care trăiesc în mare parte în mediul rural şi care întreţin din salariile lor alte 3.000 de persoane? Industria auto este în acest moment cel mai mare angajator din România, iar oamenii sunt extrao­dinar de buni la ceea ce fac, însă sunt oameni fundamental simpli. Nu cred că operatorii mei de pe bandă se pot angaja în IT“, a spus Paul Pătraşcu, HR senior manager Eastern Euro­pe în cadrul Fujikura Automotive, companie cu 5.700 de sa­lariaţi. În 2013, Fujikura avea o cifră de afaceri de 217 mil. lei.

Pătraşcu a fost unul dintre speakerii dezbaterii HR Insider organizată marţi la Cluj de ZF Corporate, serviciul profesional de ştiri de business al Ziarului Financiar, pe tema „Plusurile şi minusurile pieţei muncii din Cluj. Cum pot companiile din Cluj să atragă şi să menţină cei mai buni angajaţi din ţară“.

În opinia lui Pătraşcu, cei 15.000 de angajaţi din sectorul IT din Cluj reprezintă o comunitate foarte scăzută de salariaţi pentru ca acest sector să reprezinte o „speranţă“, iar în acest moment statul nu are o strategie legată de ceea ce va face în următorii 5-10 ani cu angajaţii din industria auto care lucrează într-un sector cu marje mici de profitabilitate şi care este oricum „încercat“ din punctul de vedere al costurilor.

Pătraşcu spune că îşi face griji doarece celelalte state care au trecut printr-o situaţie similară cu cea a României au avut o strategie naţională care să combată efectele negative ale migraţiei, însă în România nu se depune niciun efort în acest sens.

„Joaca periculoasă a guvernanţilor este salariul minim pe economie. De ce e joacă periculoasă? Pentru că salariul minim crescut într-un ritm aberant, de la 800 de lei brut pe lună anul trecut la 1.200 de lei, cât va ajunge anul viitor. Nicio industrie nu creşte cu 50% în acest interval de timp, niciun business nu îşi poate creşte performanţa cu acest ritm în 2- 3 ani. Este adevărat că mulţi angajatori din zona de manufacturing nu mai plătesc de mult la nivelul salariului minim, dar salariul minim este baza de unde pornesc toate negocierile colective de creşteri salariale. Se pune o presiune socială foarte mare pornind de la creşterea salariului minim“, a mai spus Paul Pătraşcu.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO