Companii

Industria începe să gâfâie. S-a epuizat potenţialul de creştere? „Nici vorbă! România nu poate să aibă creştere economică fără industrie“

Florin Antonescu, director al producătorului de maşini-unelte Doosan IMGB: Din punctul nostru de vedere, mai întâi trebuie să ne atingem capacitatea, iar apoi categoric am avea nevoie de investiţii

Florin Antonescu, director al producătorului de maşini-unelte Doosan IMGB: Din punctul nostru de vedere, mai întâi trebuie să ne atingem capacitatea, iar apoi categoric am avea nevoie de investiţii

Autor: Radu Bostan

16.01.2015, 00:00 317

Industria şi-a atins potenţialul de creştere şi are nevoie de un imbold nou prin inves­tiţii după un avans al producţiei de doar 0,2% în noiembrie 2014 faţă de aceeaşi lună din 2013, consideră analiştii economici. Directorii companiilor industriale susţin însă că au loc suficient să mai crească producţia, numai cerere să fie.

Cifre publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arătau că producţia industrială a crescut în primele 11 luni ale anului 2014 cu 6,3% ca serie brută şi cu 7,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Însă în noiembrie 2014 producţia a avansat cu doar 0,2% faţă de noiembrie 2013, avansul modest al industriei prelu­crătoare fiind anulat de scăderea substanţială a producţiei din industria extractivă şi energetică. „Evoluţia recentă a producţiei industriale confirmă faptul că potenţialul a fost atins (…), aspect confirmat de faptul că dinamica anuală a iniţiat o tendinţă descendentă din luna mai 2014, fiind necesare investiţii suplimentare pentru ameliorarea acestuia“, a scris Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport de cercetare asupra datelor INS.

Şefii companiilor din industrie spun însă că piaţa nu le permite în momentul actual să funcţioneze la capacitate maximă, astfel că nu se poate spune că şi-ar fi epuizat potenţialul.

„Este foarte relativă povestea. Ca să-ţi atingi un potenţial trebuie să-ţi atingi capacitatea, or eu nu cred că în perioada asta, cel puţin la noi în industria grea, a reuşit cineva acest lucru“, spune Florin Antonescu, director al producătorului de maşini-unelte Doosan IMGB, cu afaceri de 305 mil. lei în 2013. „Din punctul nostru de vedere, mai întâi trebuie să ne atingem capacitatea, iar apoi categoric am avea nevoie de investiţii“, adaugă Antonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO