Companii

Industria a rămas în zona de contracţie în ianuarie. Analiştii Barometrului Industrial: Stagnarea producţiei arată capacitatea slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an

Industria a rămas în zona de contracţie în ianuarie....

Autor: Cristina Bellu

26.02.2020, 12:38 213

Activitatea din industrie a înregistrat în ianuarie a două lună consecutivă de contracţie, volumul producţiei ajungând la 42 de puncte, cu doar 2 puncte mai mult faţă de luna decembrie 2019 , potrivit datelor Barometrului Industrial, un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

“Stagnarea producţiei în zona de contracţie demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creşterea în industrie la început de an”, spun analiştii  Barometrului Industrial.

În acelaşi timp, stocurile s-au contractat şi mai mult în ianuarie, coborând de la 47 de puncte în decembrie 2019 la 44.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au lipsit în mare măsură şi în ianuarie, astfel că indicatorul n-a reuşit să depăşească 42 de puncte în zona de contracţie.

Segmentul comenzilor pentru export a reuşit să depăşească parţial criza din decembrie, urcând de 32 la 51 de puncte, în timp ce importurile de materii prime au crescut de la 45 de puncte în decembrie 2019, la 51 de puncte în ianuarie 2020, în contextul înviorării parţiale a comenzilor la export.

Totodată, costurile de producţie au crescut brusc de la 64 în decembrie 2019 la 72 în ianuarie 2020., analiştii Barometrului Industrial considerând că activitatea scăzută şi subocuparea prelungită a salariaţilor au contribuit la creşterea costurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO