Companii

Industria textila, aflata deja in pierdere de viteza, a fost lovita puternic de reducerea cererii globale

Industria textila, aflata deja in pierdere de viteza, a fost lovita puternic de reducerea cererii globale

FOTO: Reuters

16.11.2008, 15:27 205

In Roman, patru fabrici, care aveau intre 50 si 100 de angajati au oprit activitatea in ultimele patru-cinci luni. Printre acestea se numara producatorul de camasi Comoconf, al carui client principal era Dolce&Gabbana sau producatorul de articole vestimentare Gruppo Ibis, potrivit informatiilor de pe piata de textile din judet. Reprezentantii celor doua companii nemtene nu au putut fi contactati pentru informatii.

"Comenzile au scazut atat in octombrie, cat si in noiembrie cu 50%. Pe langa cele trei sectii pe care le avem, colaboram cu alte cinci-sase mai mici, dar nu am mai avut ce sa le dam de lucru", a declarat pentru ZF Sorin Chiriac, directorul general al producatorului de confectii textile Caremil Roman, care a mizat pe piata interna, construind-si brandul propriu Sense, pentru a-si acoperi pierderile la export.
Din cauza migrarii oamenilor catre alte sectoare, compania are in prezent 370 de angajati, dintre care 60 de persoane sunt distribuite in zona de retail, in conditiile in care acum trei ani lucrau 520 de persoane pentru Caremil. Cele 15 magazine Sense vor ajuta insa producatorul din Roman sa isi majoreze afacerea la 3,9 milioane de euro, de la 3,3 milioane de euro, in 2007.
Ultima problema a jucatorilor din industria textila este lipsa comenzilor la export. Daca in ultimii ani concurenta asiatica, deprecierea euro sau migrarea personalului erau principalele bariere in calea dezvoltarii producatorilor locali, acum diminuarea cererii venite din partea clientilor internationali loveste si mai puternic in fabricile de textile.
"Efectul se resimte cel mai bine in domeniul nostru pentru ca lucram cu exporturi, iar comenzile nu mai vin. Intreprinderile mici si mijlocii nu pot sustine creditele pe care le-au contractat din cauza dobanzii mari, de aceea multe isi vor inchide portile", este de parere Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS). Grapini spune ca in ultimele luni au avut loc schimbari importante in industrie, schimbari care au ca efect restrangerea pietei. Chiar daca in momentul de fata multe companii renunta la angajati din lipsa de comenzi, efectele se vor vedea abia in ianuarie cand vom asista la scaderi dramatice de personal din cauza ca procedura de concediere dureaza.
"In urmatoarele luni estimez ca vor mai fi scaderi de pana la 20% ale numarului de oameni din industria textila. Cele mai afectate judete sunt Bihor, Vaslui, Botosani, dar si Prahova si Timis, unde au loc diminuari ale capacitatilor de productie. Deja cele cateva mii de microintreprinderi din Romania au disparut", continua ea.
In Bihor, in lunile octombrie-noiembrie au fost disponibilizate aproximativ 700 de persoane, dintre care peste 500 sunt din industria textila, potrivit Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor.
Producatorul Oradinum, infiintat in 1992, avand in acea perioada peste 2.000 de angajati, a inchis fabrica din Oradea din cauza problemelor din piata. In 2007 producatorul a rulat 3,3 milioane de euro, in scadere cu peste 30% fata de 2006 cand a inregistrat 4,2 milioane de euro. Si numarul angajatilor a scazut de la 883 cat mai avea acum doi ani la 578 in 2007. Cu toate acestea, in momentul lichidarii, in fabrica mai lucrau 328 de persoane.
"A trecut vremea fabricilor cu mii de angajati. Colectiile pe care le faceau acum cativa ani in mii de exemplare sunt din ce in ce mai variate. Li se cer multe modele, iar asta determina o alta organizare in fabrica. Trebuie sa imparti fabrica in echipe mici care sa se ocupe de cate un model, dar asta implica costuri si mai mari pentru ca fiecare echipa are nevoie de un coordonator. Multe nu reusesc sa acopere costurile si inchid", crede Liliana Turoiu Udrea, presedintele Asociatiei de Moda si Design din Romania.
Si producatorul de incaltaminte Garda Moda, cu actionariat italian a oprit activitatea de productie, concediind peste 100 de persoane. "Am inchis din septembrie pentru ca nu mai vin comenzi, iar angajatii nu sunt seriosi. Ma voi intoarce in Italia, dar nu stiu daca voi mai reveni sa fac afaceri in Romania", spune Adelino Zamfir, administratorul fabricii.
Si la Iasi, Teba Industries a decis disponibilizarea colectiva in trei etape a 800 de angajati, ca urmare a cresterii costurilor salariale si de productie, care au dus la pierderea de contracte si orientarea clientilor spre piete mai ieftine din Asia. Producatorul de textile Iasitex nu va face disponibilizari, chiar daca cererea din partea principalilor clienti a scazut.
"Ikea, principalul beneficiar, catre care merg 80% din productia Iasitex, a avut o scadere a cererii de 25% in ultimele sase luni. Deocamdata ne-am orientat catre piata interna, aducem produse noi si investim in modernizare. Cu toate astea piata se restrange, nu vom mai asista la cresteri ale cifrei de afaceri in domeniul asta. Oamenii nu vor mai consuma, iar primul lucru la care renunta sunt hainele si apoi mancarea", crede Gheorghe Caescu, director general al Iasitex, care produce in proportie de 80% pentru export.  
Producatorul de confectii pentru barbati Secuiana s-a indreptat spre piata interna in proportie de 60% si pana in luna martie a anului viitor contractele sunt acoperite. 
"Din primavara ne asteptam ca si piata locala sa fie afectata din cauza scaderii cererii", anunta Laszlo Dobra, directorul general al Secuiana. In 1999 producatorul din Targu Secuiesc avea aproximativ 2.500 de angajati, dar de acum trei ani a ajuns la un nivel sub mia de persoane, astfel ca in 2007 ajunsese la 811 oameni in productie si retail.
Si producatorul Textila Oltul a renuntat anul trecut la doua din cele cinci ateliere din cauza nerentabilitatii acestor sectii. "Am desfiintat tesatura si filatura. Nu mai erau competitive din cauza costurilor mari la energie si gaz si am preferat sa importam tesatura la jumatate de pret. Aveam 550 de angajati, iar acum au ramas doar 300 care lucreaza in finisaje si tesatorie. Oamenii nu vor sa se mai angajeze in aceasta industrie, prefera sa ramana in somaj", opineaza Doina Buturuga, presedintele consiliului de administratie al companiei, care va realiza in 2008 o cifra de afaceri de aproximativ 8 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO