Industrie

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Estimăm o creştere de 3,2% a investiţiilor în producţie, în 2018

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Estimăm o...

Autor: Cristina Bellu

12.01.2018, 12:37 219

Evoluţia recentă a comenzilor noi exprimă premise favorabile pe termen scurt pentru dinamica producţiei în ramura prelucrătoare, scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania indicând creşteri cu ritmuri medii anuale de 3,2% în 2017 şi 2018 a investiţiilor productive şi de 2,5% în 2019, respectiv de 1,3% în 2020.

“Ne aşteptăm la maturitatea ciclului investiţional post-criză, inclusiv în sfera industriei, în trimestrele următoare, pe fondul perspectivelor macro-financiare globale şi europene şi a semnalelor de rebalansare a politicii economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finanţare.”, spune Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Statisticile publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la  evoluţia comenzilor noi în industria prelucrătoare în noiembrie şi la unsprezece luni din 2017 confirmă tendinţa ascendentă, ceea ce exprimă premise de  continuare a ciclului investiţional în industria prelucrătoare pe termen scurt, pe  fondul climatului pozitiv din zona euro, principalul partener economic şi evoluţiei consumului intern la un ritm peste potenţial.

Astfel, comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 17,4%  an/an în noiembrie, ritm în decelerare de la 19,8% an/an în octombrie, dar se evidenţiază accelerarea comenzilor noi de bunuri de capital la 20,1% an/an  (cel mai bun ritm din mai), evoluţie care exprimă premise pozitive pentru  dinamica investiţiilor în industrie pe termen scurt.

Pe de altă parte, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată au decelerat de la  29,3% an/an în octombrie la 17,6% an/an în noiembrie, cel mai redus ritm din  iunie, “evoluţie care poate fi interpretată sub forma unui proces de normalizare, în contextul perspectivelor de rebalansare a politicii economice pe plan intern şi a  premiselor de maturitate pentru ciclul economic post-criză în sfera globală. ”, explică analistul Băncii Transilvania.     

De asemenea, dinamica anuală a comenzilor de bunuri intermediare s-a temperat  de la 22,5% în octombrie la 15,6% în noiembrie.  Pe de altă parte, comenzile de bunuri de uz curent au accelerat la 8% an/an în  noiembrie, cel mai ridicat ritm din luna mai 2017.

“Prin urmare, în perioada ianuarie-noiembrie 2017 comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 12,7% an/an, evidenţiindu-se majorarea  componentei bunuri de folosinţă îndelungată cu 26,8% an/an, evoluţie  determinată de climatul pozitiv din sfera consumului privat din România şi  celelalte ţări ale Uniunii Europene.”, arată analiza BT.

Totodată, comenzile de bunuri de capital şi cele de bunuri intermediare au  crescut cu 11,2% an/an, respectiv 16,4% an/an la 11 luni din 2017, pe fondul  ameliorării climatului investiţional, evoluţie susţinută de accelerarea fluxurilor  comerciale internaţionale şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, iar comenzile noi de bunuri de uz curent au crescut cu 4,2% an/an în intervalul ianuarie-noiembrie 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO