Industrie

INS: Vânzările de produse industriale au crescut cu 13,7% în trimestrul I 2018, comenzile - cu 15,8%

INS: Vânzările de produse industriale au crescut cu...

Autor: Dan Straut

11.05.2018, 09:51 93

„Cifra de afaceri din industrie, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, a crescut pe ansamblu cu 13,7% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+14%) şi industriei extractive (+3,5%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+17,6%), industria energetică (+17,5%), industria bunurilor intermediare (+12,9%), industria bunurilor de uz curent (+7,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7%).

Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au crescut pe ansamblu cu 15,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+18,9%), industria bunurilor intermediare (+14%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,9%).

În terminologia statisticienilor, cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”.

Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO