Industrie

Preţul mediu al terenurilor agricole în America, Europa şi Africa

Preţul mediu al terenurilor agricole în America, Europa...

Autor: Octavian Calei

28.07.2013, 12:07 6940

Preţul mediu pe hectar al terenurilor agricole în România este aproape la acelaşi nivel cu cel din Brazilia şi Suedia şi de la 3 până la 12 ori mai mic faţă de alte ţări din Uniunea Europeană, arată datele raportului Savills International Farmland Focus 2012.

Dacă în România un hectar de teren este evaluat în medie la 5.030 de dolari, în Germania şi Spania terenurile agricole se cumpără cu preţuri situate în jurul valorii de 15.000 de dolari pe hectar. Terenurile agricole româneşti, alături de cele din estul Europei, sunt subevaluate, mai ieftine terenuri decât la noi fiind în Ungaria, Cehia şi Bulgaria.

Cele mai ridicate costuri pentru terenurile agricole se găsesc în Olanda (65.449 dolari/hectar), o ţară cu o suprafaţă pe uscat de 5.488 de kilometri pătraţi şi a cărei terenuri sunt majoritatea aflate sub nivelul mării, fiind mlăştinoase.

Următoarele locuri în topul celor mai scumpe terenuri agricole sunt ocupate de Irlanda, Danemarca şi Marea Britanie, având însă preţuri medii situate sub pragul de 30.000 de dolari pe hectar.

În SUA, un hectar de teren costă în medie 7.487 de dolari, în Argentina 6.508 dolari iar în Canada preţul mediu este de 3.661.

Pe continentul african, dacă cele mai scumpe terenuri agricole sunt în Mauritius, unde preţurile se învârt în jurul valorii de 35.000 de dolari pe hectar, tot aici se vând şi cele mai ieftine terenuri, în Namibia şi Swaziland hectarul de teren costând 1.100 de dolari.

Citiţi pe zfcorporate.ro: Şeful celei mai mari organizaţii de fermieri: Ambasadele sună să întrebe de teren, iar Ministerul Agriculturii nu a luat nicio măsură concretă
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO