Industrie

România continuă să fie una dintre pieţele cu cele mai accesibile credite ipotecare din regiune: Rata medie pentru un apartament cu două camere în Bucureşti este 45% din salariul mediu net pe economie, faţă de 58% în Atena, 74% în Budapesta şi 94% în Varşovia

România continuă să fie una dintre pieţele cu cele...

Autor: Cristina Bellu

02.04.2025, 10:06 4518

♦ Rata medie pentru un apartament cu două camere în Bucureşti este 45% din salariul mediu net pe economie, faţă de 58% în Atena, 74% în Budapesta şi 94% în Varşovia.

România continuă să îşi menţină atractivitatea pe segmentul imobiliar înregistrând unele dintre cele mai ieftine credite ipotecare din Europa Centrală şi de Est şi la un nivel similar cu statele din vestul Europei, luând în considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar contractat pe o perioadă de 25 de ani. 

Astfel, rata medie a unui credit ipotecar necesar pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti deţine un procent de circa 45% din salariul mediu net la nivel naţional, România având una dintre cele mai bune valori ale acestui indicator la nivel regional, potrivit unui raport realizat de către brokerul online Ipotecare.ro.

Analiza a luat în calcul achiziţia unui apartament cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili, cu o valoare de 92.500 de euro, şi o dobândă fixă de 5,45% - nivel mediu înregistrat pentru creditele ipotecare acordate în Bucureşti în primul trimestru din acest an.  

Spre comparaţie, valoarea indicatorului înregistrată în Bucureşti este semnificativ mai bună comparativ cu Atena, unde rata medie necesară pentru cumpărarea aceluiaşi tip de apartament deţine un procent de 58% din salariul mediu net din Grecia, sau cu Budapesta, unde acelaşi indicator are o valoare de 74%.

În Varşovia, rata medie deţine un procent de circa 94% din salariul mediu net înregistrat în Polonia, în timp ce rata medie necesară pentru cumpărarea unui apartament similar în Praga deţine un procent de 99% din salariul mediu din Cehia.

Raportul mai arată că valoarea indicatorului rată/salariu înregistrat în Bucureşti este mai ridicată comparativ cu cea din Berlin, unde se înregistrează un nivel de 39%, şi cu cea din Roma şi Madrid, unde indicatorul calculat are o valoare de circa 41%. Astfel, chiar dacă dobânzile ipotecare din statele menţionate sunt mai mici chiar şi cu două procente comparativ cu cele din România, valorile raportului rată / salariu nu înregistrează diferenţe atât de semnificative. În acelaşi timp, indicatorul Ipotecare.ro are o valoare mult mai ridicată în Londra, de 65%, sau în Paris, de 85%.

„Dobânzile creditelor ipotecare din România au ajuns la un nivel competitiv, fiind semnificativ mai mici faţă de cele înregistrate în regiune - spre exemplu dobânda ipotecară medie din Budapesta este de 7,3% iar cea din Varşovia este de 8,3% - şi la un nivel rezonabil comparativ cu cele din statele din vestul Europei - unde comparaţia se face cu credite acordate în euro, nu în monedă locală, rata inflaţiei fiind de peste două ori mai mică comparativ cu România“, explică Alexandru Rădulescu, managing partner SVN România Credit & Financial Solutions, partenerul exclusiv al Ipotecare.ro.

În analiză a fost luată în calcul cumpărarea unui apartament cu două camere mass market, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, finalizat de cel puţin 30 de ani şi amplasat în afara zonelor centrale şi semicentrale ale mai multor capitale din Uniunea Europeană.

De asemenea, a fost luat în calcul un credit ipotecar pe o perioadă de 25 de ani, cu un avans de 15% şi cu o dobândă fixă în primii cinci ani, fără a include costurile asociate, precum comisioanele, taxele notariale sau asigurările.

Pentru stabilirea dobânzii au fost luate în calcul creditele ipotecare cu dobândă fixă de la primele trei bănci din fiecare stat analizat.

În 2024 au fost acordate în total la nivel naţional credite ipotecare în valoare de 9,2 miliarde de euro potrivit datelor Băncii Naţionale a României, în creştere cu 42% comparativ cu anul 2023, acestea incluzând însă şi refinanţările, conversiile, transferurile şi restructurările. Numărul caselor şi apartamentelor vândute în 2024 la nivel naţional a crescut cu 6,6% comparativ cu 2023, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în timp ce în Bucureşti - Ilfov s-au vândut cu 7,6% mai multe locuinţe în 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels