Companii

Înfiinţare SRL în 2019: Ce paşi trebuie să faci ca să îţi deschizi propria firmă

Autor: Alexandru Nanu

06.02.2019, 08:31 38664

SRL (Societate cu raspundere limitată) este cea mai răspunândită formă de organizare a firmelor din România, care are o răspundere limitată în faţa legii şi faţă de proprietarii acesteia, fiind şi una dintre cele mai sigure pentru asociaţi. SRL-ul este de asemenea şi cel mai ieftin mod de a-ţi deschide o firmă, întrucât capitalul social necesar pentru înfiinţare este de doar 200 de lei.

Înfiinţarea unei firme de tip SRL în 2019 se poate realiza în 3 zile lucrătoare de la depunerea dosarului la Registrul Comerţului din zona în care se află sediul social al firmei.

Legislaţie SRL

Legea care reglementează actele şi paşii necesari pentru înfiinţarea SRL este Legea societăţilor nr. 31/1990 –  cu modificări (Legea nr. 163/2018). Capitalul minim pentru înfiinţarea PFA este de 200 de lei. Spre deosebire de PFA, unde proprietarii firmei răspund în caz de insolvenţă cu averea proprie, asociaţii în cadrul unui SRL răspund doar cu patrimoniul înregistrat al companiei. Numărul de asociaţi este limitat la 50 într-un SRL, însă o persoană fizică sau juridică poate să fie asociat unic.

Paşi înfiinţare SRL:

 Trebuie rezervat numele viitoarei societăţii (după ce se verifică disponibilitatea sa pe site-ul Registrului Comerţului). De asemenea, trebuie precizată şi forma juridică a societăţii, în cazul de faţă SRL.

- Trebuie stabilit obiectul principal de activitate şi a celor secundare

- Trebuie depus capitalul social al firmei

- Trebuie stabilit sediul social al firmei

- Trebuie redactat actul constitutiv al firmei

- Trebuie întocmită declaraţie pe proprie răspundere

- Depunerea actelor şi înmatricularea la Registrul Comerţului

Toate ACTELE NECESARE pentru înregistrarea la ONRC le găsiţi aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO