Companii

Inflaţia record a lovit în plin apetitul de consum în 2022. Cum au reacţionat retailerii? În timp ce românii vânau oferte care să mai tempereze din impactul scumpirilor record, marile lanţuri au redus numărul de promoţii, mai puţin la alimente

Inflaţia record a lovit în plin apetitul de consum în...

Autor: Cristina Roşca

24.02.2023, 17:20 279

Inflaţia este de aşteptat să scadă în 2023, dar asta nu înseamnă că preţurile vor scădea, ci doar nu vor mai creşte la fel de repedeÎn acest context, consumatorii spun că vor renunţa să cumpere produse neesenţiale (64% dintre consumatori) şi/ sau îşi vor face cumpărăturile din magazine de tip discounter (54%).

Vânzările de bunuri de larg consum au crescut anul trecut în România cu 15,8% în valoare, însă avansul este exclusiv dat de scumpirile record, dat fiind că în volum - ca număr de bucăţi - piaţa a stagnat, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă Nielsen. Situaţia nu este caracteristică doar pieţei locale, în toate ţările analizate inflaţia punându-şi amprenta asupra acestei industrii.

Totuşi, România a postat una dintre cele mai mari creşteri, deci s-a confruntat cu una dintre cele mai mari inflaţii, similară cu cea din Polonia. Pe primele locuri se situează Turcia (cu o dublare a preţurilor practic, dat fiind că piaţa în volum a stagnat), Kazahstan, Belarus, Bulgaria, Ungaria şi Serbia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO