Companii

Infopress a investit 2 mil. dolari pentru o crestere de 20% anul viitor

Infopress a investit 2 mil. dolari pentru o crestere de 20% anul viitor
10.11.2003, 00:00 31

Compania Infopress, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata tipografiilor din Romania, si-a marit capacitatea de tiparire cu 40%, in urma unei investitii de 2 milioane de dolari pentru achizitia si punerea in functiune a unei rotative noi pentru reviste si materiale publicitare.
Andras Albert, director general si fondator al companiei, apreciaza ca achizitia noii rotative va mari cifra de afaceri a Infopress cu 15 - 20% anul viitor, fata de 20 de milioane de dolari in 2003. "Achizitia finalizeaza extinderea inceputa in 2001, odata cu intrarea fondului de investitii Baring Central Europe Fund in afacerea Infopress. Aceasta va consolida pozitia noastra pe piata tipografiilor, in general, si cea a revistelor, in special", a declarat pentru Ziarul Financiar Andras Albert. Infopress detine peste 55% din piata tipariturilor pentru revistele color, fiind lider si pe segmentul materialelor promotionale comerciale. Compania a inregistrat o ascensiune constanta in ultimii doi ani, dupa ce in 2001 Baring Central Europe Fund (BCEF) a€“ unul din cele mai importante fonduri de investitii regionale prezente in Romania a devenit, printr-o majorare de capital de 5,8 milioane dolari, actionar majoritar al Infopress. BCEF, care detine 80% din actiunile Infopress, a facilitat in 2001 si contractarea unui imprumut de 4,2 milioane dolari. Infopress a folosit finantarea totala de 10 milioane de dolari pentru achizitia, in 2001, a unei rotative si investitii in modernizare sau constructia unei cladiri noi de productie. Din 2000 si pana anul acesta, vanzarile Infopress au crescut de la 13 milioane dolari la 20 de milioane de dolari. Exporturile detin in prezent 20% din cifra de afaceri, piete de export fiind Ungaria, Bulgaria, Serbia, dar si tari ale Uniunii Europene.
Extindere prin achizitii sau fuziuni
"Am ajuns la un numar total de cinci rotative si vrem sa ne extindem si prin achizitii de companii. Procesul de consolidare a pietei tipografice este inevitabil, iar noi vrem sa fim parte din el. Intentionam sa fim prezenti prin productie si in Bucuresti (Infopress este situata in Odorheiu Secuiesc a€“ n.r.), iar achizitia unei companii complementare ca portofoliu de servicii este una din variante", a declarat directorul de la Infopress. Piata tipariturilor de reviste, ziare si carte este evaluata la 45 - 50 de milioane de dolari anual, cei mai importanti jucatori fiind Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED si Monitorul Oficial. Piata este fragmentata, pe langa acesti cinci jucatori existand foarte multe tipografii mici.La inceputul acestui an, Megapress a€“ unul din primii trei jucatori de pe piata, a fost scoasa la vanzare de actionarii sai, omul de afaceri Sorin Penes si fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF). Desi au existat mai multi investitori interesati de companie, actionarii au amanat vanzarea din cauza preturilor oferite de cumparatori.In ultimul an, in piata au circulat informatii ca Infopress, specializata in reviste si materiale comerciale, si Megapress a€“ specializata in ziare, sunt in discutii pentru a fuziona datorita portofoliilor complementare. "Au existat discutii in acest sens insa nu au fost finalizate. Fuziunea ramane insa o varianta de consolidare", afirma Andras Albert. Fondul BCEF, care mai detine tipografii in zona Europei Centrale si de Est, a cumparat Infopress pentru a creste afacerea si a o vinde apoi catre un investitor strategic interesat sa se extinda in Romania. Pentru urmatorii ani, majoritatea jucatorilor se asteapta ca principalul segment vizat de investitorii straini, fonduri de investitii sau companii de profil, sa fie cel al revistelor.  "Nu cred ca a venit inca momentul oportun pentru vanzare. Compania trebuie sa mai creasca. Bineinteles, daca vor exista oferte de cumparare, le vom lua in considerare", a conchis Albert. laurentiu.ispir@zf.ro

Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO