Companii

ING Real Estate: Nu i-a fortat nimeni pe retaileri sa vina in malluri. Ce se intampla daca aveau vanzari extraordinare? Cum comentati?

ING Real Estate: Nu i-a fortat nimeni pe retaileri sa vina in malluri. Ce se intampla daca aveau vanzari foarte mari?

Gijs Klomp, asset manager in Romania al companiei ING Real Estate Investment Management

12.10.2009, 00:00 233

Scaderea vanzarilor inregistrata de marea majoritate aretailerilor de pe piata locala a nascut o lupta acerba intreproprietarii si chiriasii centrelor comerciale, primii incercand samentina spatiile ocupate fara a pierde prea mult din venituri, intimp ce retailerii incearca sa reduca din costuri pentru a-simentine magazinele profitabile.

"Am analizat si noi care chiriasi au nevoie de ajutor si i-amajutat si noi, dar doar intr-o situatie de tip win-win (in careambele parti au de castigat - n.r.). Obligatia noastra este sageneram trafic in centrul comercial, dar ei sunt cei care aumenirea sa scoata banii oamenilor din buzunar. Nu i-a fortat nimenisa semneze contractele pe termen lung. Ce s-ar fi intamplat dacavanzarile erau extraordinare? N-am auzit inca de niciun caz in careproprietarii sa vina sa spuna 'vinzi prea mult, hai sa iti crestemchiria, in timpul derularii contractului'", a declarat pentru ZFGijs Klomp, asset manager in Romania al companiei ING Real EstateInvestment Management (ING REIM).

S-au gasit inlocuitori pentru chiriasii care auplecat

Directorul firmei care detine in portofoliu galeria comerciala aproiectului Felicia din Iasi, cumparata in 2007 pentru circa 40 demilioane de euro, spune ca numarul vizitatorilor din proiect varamane in acest an la un nivel apropiat cu cel din 2008, deaproximativ 5 milioane de oameni pe parcursul intregului an,respectiv circa 13.500 de vizitatori zilnic.

"Avem patru spatii libere dintr-un total de 87. Am avutbineinteles plecari, dar am reusit sa gasim rapid inlocuitori.Chiar am refuzat unii retaileri, spre exemplu magazine de articolesportive, pentru a nu se canibaliza cu actualii chiriasi activi inacest domeniu. Numarul vizitatorilor consider ca este unulsatisfacator pentru un oras de dimensiunea Iasiului, unde in urmacu un an a fost deschis si proiectul ERA, iar Iulius Mall a fostextins", mai spune reprezentantul ING REIM.

Centrul comercial Felicia cuprinde un hipermarket Carrefour,aflat in proprietatea retailerului francez, si o galerie comercialacu o suprafata inchiriabila de circa 11.000 de metri patrati,inchiriata unor companii precum Marks & Spencer, Media Galaxy,Orsay, Sephora, Intersport sau Leonardo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO