Companii

Ingrijiri paleative, un concept nou in Romania

13.03.2003, 00:00 258

Ingrijirea pacientilor terminali este o problema de interes in Romania iar necesitatea si dreptul la astfel de ingrijiri au fost de curand recunoscute si legalizate.
Institutiile din Romania care si-au aratat interesul pentru dezvoltarea sistemului de ingrijiri paleative ale pacientilor aflati in faza terminala sunt: Societatea Romana de Paleatologiessi Tanatologie, Asociatia Nationala a Medicilor de Familie, Societatea oncologilor din Romania, Academia de Stiinte Medicale, Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania.
In momentul de fata, se desfasoara in acest scop un program pilot "Matra Pacaro", in colaborare cu Universitatea din Maastricht, sub conducerea profesorului dr. Wim van der Heuvel, avand o durata de aproximativ doi ani (2002-2004).
Scopul proiectului este de a demonstra posibilitatea acordarii de ingrijiri paleative in Romania, de a dezvolta modele de ingrijire a pacientilor terminali si nu in ultimul rand de a garanta o buna calitate a acestor servicii.
Structura proiectului rezida in constituirea unor echipe medicale formate din medic de familie, medic oncolog, asistente medicale, psiholog at-iat in mediul rural cat si in cel urban. In urma unui program de instruire professionala echipele urmeaza sa acorde,la domiciliu, ingrijire pacientilor aflati in faza terminala.
Demonstrarea posibilitatilor de aplicare si raspandire a unor modele de ingrijiri paleative bine organizate va contribui la stimularea experientei si a cunostiintelor acumulate.
Evaluarea procesului va descrie cum au fost construite echipele si cum si-au desfasurat activitatea.
Masurare rezultatelor va include numarul de pacienti, mortalitatea, morbiditatea, calitatea vietii pacientului, satisfacerea membrilor de familie, spitalizarea, costurile.
Rezultatele vor fi communicate si implementate atat prin organizarea de conferinte regionale si locale, cat si prin publicarea de carti pentru cadrul medical care desfasoara acest tip de activitate, pentru pacientii aflati in stare terminala ce urmeaza a fi tratati.
In acest scop, se afla in derulare elaborarea unui "Compediu de ingrijiri paleative", in care sunt abordate atat simptomele cel mai frecvent intalnite,managementul lor, comunicarea pacient-medic, cat si latura psihologica a bolnavului terminal.
Acest compediu va fi prezentat in cadrul Congresului international de ingrijiri paleative ce se va desfasura in Bucuresti, in cursul anului viitor.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO