Companii

INS a recalculat creşterea economică din primul semestru la 5,7%, uşor sub nivelul anunţat în septembrie. Ca valoare, PIB-ul României a fost de 609 miliarde lei

INS a recalculat creşterea economică din primul...

Autor: Roxana Rosu

12.10.2022, 09:15 329

Institutul Naţional de Statistică a revizuit uşor în jos datele despre creşterea economică din primul semestru, la 5,7%, faţă de 5,8% în raportul din luna septembrie, în timp ce avansul PIB în T2 2022 a fost redus la 5,1%, pe serie brută, şi 5% ajustat sezonier, arată datele publicate miercuri.

În comunicatul anterior, din septembrie, INS estima creşterea economică din T2 la 5,3%, faţă de perioada similară din 2021.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a necesităţii asigurării consistenţei dintre datele anuale şi cele trimestriale în contextul revizuirii datelor pentru anul 2020, de la varianta semidefinitivă la varianta definitivă, pe de o parte, şi a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2021, pe de altă parte.

Valoric, PIB din T2 2022 a fost de 336 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali,  cu 5,1% faţă de trimestrul II 2021.

 Produsul intern brut estimat pentru semestrul I a fost de 609,8 miliarde lei preţuri curente.

Modificări mai importante ale contribuţiei la scăderea PIB, între cele două estimări, au înregistrat consumul final individual efectiv al gospodăriilor populaţiei, de la +4,6% la +5,6%, exportul net de bunuri şi servicii, de la -7,2% la +0.5%  ca urmare a revizuirii sursei de date şi variaţia stocurilor de la  7,3%  la -0,5%.

De aemenea, dinamica PIB a scăzut cu -0,2 puncte procentuale (de la 5,3% la 5,1%) şi valoarea adăugată brută cu -0,5 puncte procentuale (de la 5,6% la 5,1%), iar  volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 1,7 puncte procentuale, faţă de varianta anterioară anunţată de INS.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în Construcţii (+1,9 puncte procentuale); Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-2.8 puncte procentuale).

Cea mai mare contribuţie la formarea PIB o are industria, de 28%, dar contribuţia la creşterea PIB în S1 este negativă, de -0,3%

Pe locul doi ca pondere în formarea PIB se află comerţul/transporturile/horeca, cu 20,8%, şi o contribuţie de 1,7% la creşterea economiei, cea mai mare dintre segmentele analizate.

Sectorul IT&C are o contribuţie de 1,4% la creşterea PIB, cu o pondere de doar 5,9% la formarea lui.

Administraţia publică contribuie puternic la formarea PIB, cu o pondere de 12,5%, dar cu doar 0,2% la creşterea economiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO