Companii

INS: Afacerile din serviciile prestate în special firmelor au crescut cu peste 6% în ianuarie

INS: Afacerile din serviciile prestate în special...

Autor: Ana Maria Petcana

13.03.2015, 10:01 64

Astfel, afacerile din servicii s-au majorat ca serie brută cu 6,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,5%.

Evoluţia a fost susţinută de creşterile înregistrate de activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+26% brut, +22,1% ajustat), transporturi (+10,7% brut, +10,1% ajustat) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+2,2% brut, +3,7% ajustat).

Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-7,4% brut şi 9,2% ajustat) şi comunicaţii (-1,6% brut). Serviciile de comunicaţii au crescut în serie ajustată cu 0,1%.

Comparativ cu luna decembrie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate companiilor s-a redus cu 15,8% ca serie brută, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-29,5%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-23,2%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-15,5%), activităţile de comunicaţii (-15,5%) şi activităţile de transport (-5,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din servicii au crescut cu 2% în ianuarie, comparativ cu decembrie, datorită avansului din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,6%) şi din transporturi (+4,4%). Scăderi au raportat activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-9,1%), comunicaţiile (-1,6%) şi alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-0,9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO