Companii

INS: Managerii estimează creşteri de preţuri în servicii, comerţ şi construcţii

INS: Managerii estimează creşteri de preţuri în...

Autor: Cosmin Pirv

28.09.2022, 10:13 91

Managerii estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2022, creşteri de preţuri în domeniul serviciilor, al comerţului cu amănuntul, dar şi în construcţii, potrivit unei analize publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform INS, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +38%).

Conform estimărilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +42 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%) şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii firmelor estimează o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Conform estimărilor din luna septembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO