Companii

INS: Managerii estimează că în perioada iulie-septembrie activitatea economică va avea o evoluţie pozitivă în toate ramurile mari ale economiei, cu excepţia industriei prelucrătoare, iar preţurile vor creşte accelerat în construcţii şi comerţ

INS:  Managerii estimează că în perioada...

Autor: Roxana Rosu

28.07.2022, 09:43 188

Managerii estimează că în perioada iulie-septembrie activitatea economică va avea o evoluţie pozitivă în toate ramurile mari ale economiei, cu excepţia industriei prelucrătoare, unde se vede o stagnare, în timp ce preţurile vor creşte accelerat în construcţii şi comerţ, arată datele INS publicate joi.

De asemenea, numărul de salariaţi va fi stabil în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii, urmând să crească în comerţ.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +39%).

Referitor la numărul de salariaţi, ei se aşteaptă la o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%).

În construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%), în timp ce numărul de salariaţi rămâne neschimbat (sold conjunctural +1%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%) şi avansul accelerat al preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Conform estimărilor din luna iulie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +25%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO