Companii

INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 1,5%

INS: Producţia industrială a scăzut în primele nouă...

Autor: Roxana Rosu

13.11.2019, 10:41 26

 

Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului cu 1,5% ca serie brută ca efect al scăderilor înregistrate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,3%), industria extractivă (-2,2%) şi industria prelucrătoare (-1,4%), informează INS. 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială s-a redus cu 2,1%.

În septembrie, faţă de luna august, indicatorul a înregistrat un avans de cu 14,4%, ca serie brută, susţinut de creşterile din industria prelucrătoare (+17,4%) şi industria extractivă (+8,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia a  crescut  faţă de luna precedentă cu 1,9%,.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,2% în septembrie, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%), industria prelucrătoare(-0,9%) şi industria extractivă (-0,5%).

 

Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a înregistrat o scădere anuală de 4,8%. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO