Companii

Economia României a crescut cu 5% în primele nouă luni, datorită consumului populaţiei, care s-a majorat cu 5,8%, dar şi investiţiilor. În T3, creşterea economică a fost de 4%

Autor: Roxana Rosu

07.12.2022, 09:23 1139

Economia României a crescut în primele nouă luni ale anului cu 5% faţă de perioada similară din 2021, pe serie brută, avans susţinut în primul rând de consumul populaţiei, care s-a majorat cu 5,8%, de investiţii, în creştere cu 7,3%, şi de cheltuielile administraţiei publice, care s-au majorat cu 9,9%, potrivit datelor INS.

Consumul populaţiei a avut o contribuţie de 3,7% la creşterea PIB, formarea brut de capital fix de 1,8%, iar cheltuielile administraţiei publice o participare de 0,7%.

Un impact negativ l-a avut exportul net (-0,8%), consecinţă a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu +11% corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+11,2%).

Pe categorii de resurse, la  creşterea PIB, în primele nouă luni, au contribuit în primul rând comerţul, sectorul IT&C, tranzacţiile imobiliare şi activităţile profesonale şi de suport:

  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de +18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,6%;
  • Informaţii şi comunicaţii  (+1,5%),  cu o pondere de +6,9% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu o creştere semnificativă de +22,5%;
  • Tranzacţiile imobiliare (+0,7%), cu o pondere la formarea PIB de +6,9%, care au înregistrat o creştere a volumului de activitate de+ 8,7%;
  • Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,9%), cu o pondere la formarea PIB de +7,1%, ȋnregistrând o creştere a volumului de activitate de +14,4%.

O contribuţie pozitivă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,7%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu +6,4%.

De asemenea, industria, sectorul cu cea mai mare pondere în formarea PIB, de 23,5%, a avut o contribuţie la creşterea economiei, de -0,4%.

Situaţia se repetă şi în cazul agriculturii, cu o pondere de 5,5% la formarea PIB, şi o contribuţie negativă la creşterea lui de -0,6%.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 a fost de 999 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 4%.

Pe serie ajustată sezonier, PIB-ul a crescut cu 4,3% la nouă luni, iar valoric se ridică la 1.056 miliarde lei preţuri curente.

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat miercuri avansul de 4%, pe serie brută, al PIB în T3 2022 faţă de T3 2021, şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier.

Faţă de T2 2022, în T3 economia a avut un plus de 1,3%, ritm similar cu cel din trimestrul precedent.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO