Companii

INS reconfirmă creşterea economică de 4,1% în 2018, susţinută în special de industrie şi comerţ

INS reconfirmă creşterea economică de 4,1% în 2018,...

Autor: Cristina Bellu

07.03.2019, 09:31 569

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat astăzi creşterea economică din 2018, la 4,1%, avansul PIB fiind susţinut în special de industrie, cu o contribuţie de un punct procentual şi de comerţ cu 0,7 puncte procentuale.

Creşterea din 2018 arată că economia este în decelerare, de la 7% an/an în 2017, ritmul de anul trecut fiind totodată şi cel mai slab din 2015.

Astfel, industria a avut o pondere de 23,7% la formarea PIB şi al cărei volum de  activitate s-a majorat cu 4,1%, în timp ce comerţul a avut o pondere de 18,3% la formarea PIB, volumul de activitate majorându-se cu 3,9%, potrivit INS.

Datele institutului de statistică mai arată că agricultura, silvicultura şi pescuitul au avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,4%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (9,9%), în timp ce informaţiile şi comunicaţiile, au avut o contribuţie de 0,4 puncte procetuale, cu o pondere de 5,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,0%.

În ceea ce priveşte activitătile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, segmentul de activităţi de servicii administrative şi activităţile de servicii suport  au avut o contribuţie de 0,4 puncte procentuale, cu o pondere de 7,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,7%.

Totodată, impozitele nete pe produs au avut o contribuţie de un punct procentual, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB şi al căror volum  de  activitate s-a majorat cu 10,1%.

Datele INS mai arată că sectorul construcţiilor a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,3%) ca urmare a reducerii volumului de activitate cu 5,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 5,2% contribuind cu 3,3% la creşterea PIB.

O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,7%, consecinţă a reducerii cu 3,2% a  volumului său şi exportul net (-1,8%), consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 8,6%.

“Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul IV 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în 14 februarie 2019 fiind nesemnificativă”, se arată în comunicatul INS.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO