Companii

INS: Salariul mediu net a crescut anul trecut cu 7,2%, la 3.879 lei. Indicele câştigului real arată că veniturile au scăzut practic raportat la evoluţia preţurilor de consum

INS: Salariul mediu net a crescut anul trecut cu 7,2%, la...

Autor: Roxana Rosu

11.02.2022, 09:31 293

Salariul mediu net a crescut anul trecut cu 7,2%, la 3.879 lei, dar indicele câştigului salarial real, calcul ce ţine cont de evoluţia preţurilor de consum, a fost de 99,1% în decembrie 2021 faţă de perioada similară din 2020, majorarea veniturilor fiind anulată practic de creşterea preţurilor.

Comparativ cu luna noiembrie 2021, în decembrie salariul mediu net a avut un avans de 6,4%, arată datele INS. În schimb, indicele câştigului salarial real a fost 105,6% pentru luna decembrie 2021 faţă de luna precedentă.

Cele mai mari salarii au fost în decembrie în industria de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu o medie de 10.534 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, de 1.922 lei.

Angajaţii din industria petrolieră i-au devansat astfel pe cei din IT, ocupanţii tradiţionali ai primului loc în topul salariilor. În decembrie, sectorul de  fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a avut cea mai mare creştere lunară a câştigurilor, cu un plus de 48% faţă de noiembrie, urmat de extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 43%.

Creşterile salariale din luna decembrie au fost determinate în primul rând de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, avansul veniturilor a ţinut cont de realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Câştigul salarial mediu brut a fost la finele anului trecut de 6327 lei, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2021.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 240%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2021.­

Alte sectoare care au raportat majorări importante de salarii faţă de noiembrie au fost extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu creşteri de 27-32,5%.

De asemenea, în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicaţii, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi pe apă salariile medii au crescut cu 16-23% în decembrie faţă de noiembrie.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de şomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi au fost în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (-8%), respectiv în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) (-0,1%) .

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (Ă0,6%). Câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-1%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), respectiv ȋn sănătate şi asistenţă socială (-0.1%)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO