Companii

Insolvenţele scad cu 50%, dar lipsesc specialiştii în restructurare

Insolvenţele scad cu 50%, dar lipsesc specialiştii în...

Autor: Corina Mirea, Cristi Moga

20.02.2015, 00:07 203

Creşterea economică şi prevederile noii legi a insolvenţei au redus în ultimele şapte luni numărul dosarelor noi la jumătate, dar ponderea societăţilor care reuşesc să evite falimentul rămâne în jurul pragului de 5%. Această situaţie vine pe fondul întârzierii cu care firmele îşi recunosc problemele financiare, al reticenţei manifestate de bănci şi furnizori de a mai credita societăţile ajunse în incapacitate de plată, dar şi al numărului restrâns de practicieni capabili să propună un plan de reorganizare viabil.

Prin provizioane de miliarde de euro, băncile au tăiat rata neperformantelor de la 21% la 14%, iar în următorul an acest indicator ar putea ajunge la 10%. Cu toate acestea, băncile nu au devenit mai dornice să finanţeze firme aflate în insolvenţă, după ce 80% din creditele neperformante ale persoanelor juridice au fost provocate tocmai de această categorie de societăţi.

Noua lege a insolvenţei a adus un plus de echilibru la masa dosarelor de insolvenţă, iar frica de inspecţiile fiscale şi reducerea perioadei de observaţie la maximum un an au determinat mai multe firme să găsească soluţii de restructurare în afara procedurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO