Companii

Ce se mai întâmplă în businessul din România. Doi unguri, un ucrainean şi un român de 23 ani, artizanii celei mai mari majorări de capital de la începutul anului: 313 mil. euro. “Este un aport non-cash şi provine din evaluarea unor tehnologii deţinute de acţionarul majoritar din Ungaria.”

Ce se mai întâmplă în businessul din România. Doi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.04.2019, 00:08 4017

Această majorare a propulsat Ungaria, pentru prima dată, pe locul 10 în topul investitorilor străini în România. În urmă cu un an, era pe locul 13.

Pi Psy Techno, o companie înfiin­ţată la sfârşitul anului trecut, a pri­mit în luna februarie 2019 o ma­jo­rare de capital în valoare de 312,8 mi­lioane de euro de la acţionarii din Un­garia, fapt ce a propulsat Ungaria pe locul 10 în topul investitorilor străini în Ro­mâ­nia după valoarea capitalul social subscris, ara­tă datele de la Registrul Comerţului.

Este astfel pentru prima dată în ultimii ani când Ungaria s-a clasat pe această poziţie, ocu­pând de regulă poziţii mai joase. În februarie 2018 de pildă, Ungaria se afla pe locul 13 în rân­dul ţărilor după provenienţa capitalului so­cial al investitorului majoritar.

„Aportul primit de societatea Pi Psy Techno este un aport noncash şi provine din eva­luarea unor tehnologii deţinute de acţio­narul majoritar. Compania ar urma să activeze în industrii legate de agricultură, dar este mult prea devreme să discutăm de capitalizarea acesteia şi primele investiţii“, spun reprezen­tanţii firmei Pi Psy Techno, beneficiara directă a infuziei de capital.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania este deţinută de Laszlo Fulop, domiciliat în Ungaria (82% din acţiuni), Andrei-Cătălin Pop, cetăţean român (10%), Oleksii Ignatenko, cu domiciliul în Ucraina (5%) şi Nagyezsda Gladkih din Ungaria (3%). Andrei-Cătălin Pop are 23 de ani.

Pi Psy Techno nu este prima compa­nie care a apărut, de-a lungul timpului, în sta­tistici cu majorări de capital, profituri sau pierderi foarte mari, nefiind cunoscută anterior.

Printre situaţiile similare, se numără firma American European Marketing & Enteprises, înregistrată în Braşov, care, în 2011, a raportat la Ministerul de Fi­nan­ţe un profit net de 4,1 miliarde de euro, egal cu cifra de afaceri. În 2010, pro­fitul fusese de asemenea foarte ridi­cat, mai exact de 3,6 mld. euro, tot egal cu cifra de afaceri. Respectiva firmă avea un singur angajat. În aprilie 2018, firma a fost radiată.

Un caz similar este şi cel al firmei Vantage Driller Roco, o companie cu acţionari în Cipru, dar cu legături în SUA, care figura la Ministerul de Finanţe cu pierderi de 1,5 miliarde de lei în 2016. Acestea erau cele mai mari pierderi raportate vreodată până la acel moment de o companie înregistrată în România. Compania nu avea niciun angajat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO