Companii

Ce se întâmplă cu managerul străin de la fabrica de textile din Păuleşti (Prahova) care şi-a jignit angajaţii: Primeşte o amendă de până la 1.000 de lei, însă, ironic, profilul de Facebook îi aduce dosar penal. VIDEO

Ce se întâmplă cu managerul străin de la fabrica de...

Autor: Adelina Mihai

09.08.2017, 14:53 13502

Inspectorii de muncă nu pot să pedepsească un şef care îşi jigneşte angajaţii, pentru că „nu au competenţă”, iar poliţiştii îi pot da o amendă de maximum 1.000 de lei.

Inspectoratul de poliţie Prahova şi Inspectoratul teritorial de muncă Prahova fac verificări în cazul fabricii de textile Unique Clothing din Păuleşti (judeţul Prahova), în care un cetăţean străin, Eleftherios Vanellis, jigneşte angajaţii pentru că aceştia şi-au cerut salariile. Înregistrarea, care s-a făcut în data de 16 iunie, a fost publicată ieri de către Observatorul Prahovean şi arată cum un cetăţean străin a ţipat la angajaţi şi a început să îi ameninţe şi să îi jignească pentru că şi-au cerut plata salariilor la timp.

„Ne-am autosesizat nu doar nu privire la conţinutul filmării, unde sancţiunea pentru adresarea de cuvinte jignitoare ar fi o amendă cuprinsă între 200 şi 1.000 de lei, ci şi cu privire la săvârşirea unei infracţiuni. Tot Observatorul Prahovean a publicat un articol în legătură profilul de Facebook al persoanei respective, unde apar nişte semne naziste, o infracţiune care ţine tot de competenţa noastră. Acolo nu este vorba de amendă, ci de dosar penal”, a spus Marian Popescu, purtător de cuvânr al Inspectoratului judeţean de Poliţie Prahova.

 

Astfel, articolul  5 din legea 107/ 2006 (privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii) arată că „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.“

În acelaşi timp, amenda de până la 1.000 de lei pentru jignirile adresate angajaţilor Unique Clothing nu a putut fi aplicată, având în vedere că Eleftherios Vanellis este în concediu în afara ţării.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, administrator şi acţionar al companiei Unique Clothing este Maria Toth (59 de ani) din Câmpina, în timp ce Eleftherios Vanellis, identificat de jurnaliştii Observatorului Prahovean drept patronul “de facto” al fabricii, nu apare în structura acţionariatului. Totuşi, el a mai fost acţionar în cadrul a şase companii de confecţii care au fost radiate, dintre care cinci înregistrate în Prahova (Cosaggie Conf, Lelia Conf, Rafiona, Vanellis Venus, Venus Confecţii) şi  una din Iaşi (Venus Company). În prezent, el apare ca acţionar cu un pachet de 10% din acţiuni în comapnia Platina Conf, care este localizată tot în satul Păuleştii Noi din Prahova. În 2016, Platina Conf a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, un profit net de mai puţin de 8.500 de lei la un număr mediu de 5 angajaţi, potrivit datelor din bilanţul raportat de companie la Ministerul de Finanţe.

Unique Clothing, compania care administrează fabrica în care a avut loc incidentul din 16 iunie, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, un profit net de 209.000 de lei şi un număr mediu de 340 de angajaţi, potrivit datelor de la Finanţe.

Astăzi, la sediul Unique Clothing s-au dus şi inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Prahova, controlul fiind în acest moment în desfăşurare.

„Controlul urmează să fie finalizat mâine la sediul ITM Prahova. Conform datelor preliminare, în evidenţele Revisal societatea apare cu un număr de 309 de salariaţi activi, majoritatea, peste 99%, fiind angajaţi cu normă întreagă. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea este înfiinţată în 2013. Pe partea a ceea ce a apărut în mass-media s-a autosesizat Poliţia din Păuleşti fapta nefiind de competenţa noastră. Noi verificăm dacă angajaţii au forme legale de angajare, dacă se respectă timpul de muncă, de odihnă sau de repaus săptămânal. Partea de injurii, care apare în filmare, nu este de competenţa noastră”, a spus Dumitra Ionescu, inspector-şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Prahova.

Întrebată cum este sacnţionat angajatorul  dacă nu se respectă plata salariilor la timp, Dumitra Ionescu a precizat că se vor lua măsuri dacă se constată acest lucru.

„Plata salariilor se face la data stipulată în contractul de muncă, contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern. În general, sunt date care se respectă. Oricum, şi salariatul se poate îndrepta împotriva angajatorului dacă nu îi este plătit salariul la timp, într-o perioadă de până la 3 ani. Dacă nu sunt respectate datele privind plata salariilor de către angajator, sunt date măsuri cu termene ferme de realizare de către inspectorii de muncă”, a mai spus Dumitra Ionescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO