Companii

Ce se întâmplă pe piaţa energiei. Luna mai a continuat seria scumpirilor la energie: preţul spot a crescut de două ori faţă de 2020 şi a stabilit recordul lunii din ultimii 15 ani. Revenirea cererii şi explozia certificatelor de emisii sunt factorii care au dus preţul energiei în corzi

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2021, 18:00 137

Media de preţ pentru luna mai 2020 a fost de circa 59 euro/MWh, de 2,3 ori mai mare faţă de media aceleiaşi luni din 2020, dar în uşoară scădere faţă de preţul mediu de 66,5 euro pe MWh din aprilie. Datele disponibile pe bursa de energie OPCOM arată că mai 2021 a fost cea mai scumpă lună mai din 2007 încoace.

Printre factorii care au generat această scumpire se numără evoluţia preţului certificatelor de emisii de CO2, dar şi accentuarea profilului de importator net de energie al României, pe fondul unei uşoare redresări a consumului.

Din mecanism gândit pentru a contribui la decarbonizarea industrială la nivel european, certificatele de carbon au devenit commodity, la fel ca petrolul, intrarea la tranzacţionare a marilor fonduri de investiţii, deciziile de la Bruxelles şi micii speculatori ridicând preţul la peste 55 de euro, de la o medie pe 2020 de 24 de euro. Pentru sectorul de energie local, dependent în proporţie de 20% de cărbuni, dar şi pentru industria cimentului sau cea chimică, raliul făcut de preţul carbonului este o provocare imensă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO