Companii

Inteligenţa artificială şi Internet of Things, în vizorul instituţiilor financiare în 2018. Studiu KPMG: 57% dintre instituţiile financiare consideră că fintech-ul este principalul factor de schimbare în sectorul în care activează

Inteligenţa artificială şi Internet of Things, în...

Autor: Dragoş Dinu

28.12.2017, 21:20 871

Instituţiile financiare percep fintech, un mixt între inteligenţa artificială şi Internet of Things, ca fiind factorul principal de schimbare în sectoarele în care activează. Astfel că, băncile, asiguratorii şi societăţile de administrare a investiţiilor consideră că tehnologiile de tip inteligenţă artificială, blockchain şi Internet of Things vor redefini esenţial serviciile financiare în 2018, potrivit unui sondaj efectuat recent de KPMG la nivel global.

Conform sondajului, un procent de 57% dintre instituţiile financiare privesc fintech-ul ca principal factor de schimbare în sectoarele lor de activitate, 51% dintre acestea percep ca principal factor de schimbare modificările legislative, iar 46% dintre instituţii cred că principalul factor de schimbare este indicat de noile modele de business.

Majoritatea respondenţilor la studiu pun mai mult preţ pe schimbările aduse de tehnologizarea prin fintech decât pe modificările legislative şi noile modele de afaceri. În plus, instituţiile financiare consideră necesare parteneriatele cu start-up-urile din domeniul fintech, ceea ce ar reprezenta o trecere de la sistemul financiar tradiţional la finanţele viitorului. Interesul tot mai mare al instituţiilor din domeniul financiar faţă de noile tehnologii este reprezentat de cifrele promiţătoare, astfel că 61% dintre instituţiile financiare confirmă că au încheiat deja parteneriate cu start-up-uri fintech, iar 81% dintre aceste instituţii şi-au exprimat intenţia de a încheia pe viitor parteneriate cu astfel de companii.

”Multe dintre instituţiile financiare din România au inclus inovaţia tehnologică pe agenda strategică şi se uită cu interes spre segmentul fintech în căutarea de soluţii şi tehnologii emergente. Unele au anunţat deja parteneriate cu companii fintech sau au organizat departamente sau echipe dedicate promovării inovaţiei”, spune Cezar Furtună, Partener Servicii Financiare, Head of Audit and Assurance, KPMG România.

Pentru instituţiile financiare care şi-au conturat deja o strategie fintech, acestea vizează în principal îmbunătăţirea experienţei clienţilor şi transformarea capabilităţilor de front office, potrivit aceluiaşi studiu.

Angela Manolache, partener consultanţă în afaceri, KPMG în România, spune că tendinţa instituţiilor financiare de a adopta o strategie fintech se observă şi la nivel national, o serie de instituţii financiare adoptând astfel de tehnologii şi platforme digitale pentru interacţiunea cu clienţii. 

Pe lângă atenţia instituţiilor financiare faţă de fintech, autorităţile de reglementare europene îşi exprimă şi ele interesul faţă de noua tehnologie financiară.

Cu toate acestea, companiile fintech trebuie să aibă în vedere şi alte implicaţii juridice şi de reglementare, cum ar fi protecţia datelor cu caracter personal, cerinţele de autorizare şi aspectele legate de proprietatea intelectuală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO