Companii

INTERVIU. Camelia Dragoi, FEI, despre cele 400 mil. euro prin PNNR pentru fondurile de investiţii: Interesul preliminar din piaţă este foarte mare, atât din partea unor echipe care administrează fonduri deja, cât şi din partea unor echipe noi

Camelia Dragoi, mandate manager equity în cadrul FEI: Propunerile se pot depune până la sfârşitul anului 2025, iar contribuţiile se pot aloca până în iunie 2026, cu condiţia să mai existe resurse până atunci, deci nu ne bazăm doar pe situaţia din momentul actual.

Camelia Dragoi, mandate manager equity în cadrul FEI: Propunerile se pot depune până la sfârşitul anului 2025, iar contribuţiile se pot aloca până în iunie 2026, cu condiţia să mai existe resurse până atunci, deci nu ne bazăm doar pe situaţia din momentul actual.

Autor: Cristina Roşca

27.07.2022, 12:00 257

♦ Suma totală alocată prin PNRR pentru fondurile de investiţii este de 400 mil. euro, iar ea ar urma să fie împărţită între circa 20 de fonduri ♦ Selecţia va fi făcută de Fondul European de Investiţii (FEI), o instituţie financiară europeană parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii ♦ FEI investeşte prin intermediul partenerilor, fonduri de private equity ♦ Banii investiţi de fond în România de-a lungul celor 15 ani de prezenţă locală au venit şi de la Guvernul României.

Fondurile de investiţii active local vor avea 400 de milioane de euro pentru a paria pe firme româ­neşti, sumele urmând a fi îm­părţite între beneficiari până la jumătatea lui 2026. Banii care vor veni prin PNRR s-ar putea împărţi între circa 20 de fonduri, estimează FEI. Este vorba de fonduri de equity naţionale sau regionale, inclusiv fonduri de private equity, venture capital, mezzanin, transfer de tehnologie, fonduri de pre-IPO sau de infrastructură.

„Numărul de fonduri nu este o ţintă în sine şi nici nu se urmăreşte o alocare egală. Contribuţia la fiecare fond va depinde de dimensiunea acestuia, de strategia sa (early stage, growth, infrastructură etc.) şi de cât îşi propune fiecare fond să in­vestească în România. Nu vom avea niveluri presta­bilite, dar pentru o structură e­chilibrată de porto­foliu nu văd decât în mod ex­cepţional să se aloce unui singur fond mai mult de 10% din bugetul total“, spune Camelia Dragoi, man­date manager equity în cadrul FEI.

Ea adaugă că instrumen­tele de credita­re pot fi utilizate în finanţarea companiilor doar în măsura în care îndeplinesc con­di­ţiile pentru a fi considerate „quasi-equity“, res­pectiv tipul de finanţare care se clasează între capital şi datorie, având un risc mai mare decât dato­ria senior şi un risc mai mic decât capitalul propriu, de exemplu împru­muturile convertibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO