Companii

INTERVIU Gabriel Comănescu, GSP: Ieri căutam ingineri, azi suntem invadaţi de CV-uri. Îi înlocuim pe străini cu românii întorşi acasă. Eolienele offshore, unul dintre pariurile energetice ale României

Gabriel Comă­nescu,  proprietarul holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP): Este o piaţă extrem de dificilă la nivel global pentru că acum 80% din flota de foraj a lumii stă pe uscat. Criza este profundă, Marea Nordului lucrează pe pierdere, doar pentru a ţine nişte active mergând şi nişte locuri de muncă.

Gabriel Comă­nescu, proprietarul holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP): Este o piaţă extrem de dificilă la nivel global pentru că acum 80% din flota de foraj a lumii stă pe uscat. Criza este profundă, Marea Nordului lucrează pe pierdere, doar pentru a ţine nişte active mergând şi nişte locuri de muncă.

Autor: Roxana Petrescu

21.10.2020, 00:07 4806

♦ Explorarea la mare adâncime alături de proiectele eoliene offshore vor fi cele două mari pariuri ale României în energie, crede Gabriel Comănescu, proprietarul holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP) ♦ Dacă în forajul marin Comănescu are ani de experienţă, pe zona de eoliene offshore omul de afaceri caută soluţii pentru a livra proiecte de la A la Z şi pentru a le opera pentru alţii.

„Există studii care arată că platoul continental româ­nesc poate găzdui 22 GW (22.000 MW cu bază fixă - n.red.) de proiecte eoliene offshore. Discutăm despre un potenţial imens, iar noi avem tot ce ne trebuie pentru a ne ocupa de proiecte de la A la Z. Avem discuţii cu un mare producător de centrale pen­tru a veni cu o so­luţie pentru com­pa­niile care deja şi-au anunţat interesul pentru această zonă. Hidroelectrica este una dintre com­paniile interesate“, spune Gabriel Comă­nescu, proprietarul holdingului Grup Servicii Petroliere (GSP)

În prezent, pe plan local funcţionează circa 3.000 MW (3 GW) în proiecte eoliene pe uscat, cea mai mare parte din această capacitate fiind concentrată în zona Dobrogei. Întregul sistem de producţie al României cumulează de altfel 24.000 MW, din care nu mai funcţionează decât jumătate.

Dacă ar fi montate eoliene de 2 MW, ar rezulta că dacă s-ar instala toată capacitatea potenţială la malul mării ar trebui să răsară a pădure de 11.000 de eoliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO