Companii

Interviu Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry: Estimăm că în prima parte din 2023 vom relua mai activ discuţiile pentru noi achiziţii. Ţintim să mai atragem şi alte firme din sectoare diferite ale construcţiilor

Interviu Ionuţ Bindea, CEO al ROCA Industry: Estimăm...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.08.2022, 11:30 466

Din ROCA Industry fac parte în prezent companiile BICO Industries, Sarcom, EcoEuroDoors şi urmează Dial Hârşova Toate companiile din holding au în acest moment în derulare investiţii a căror valoare cumulată depăşeşte 20 mil. euro Până acum, valoarea tranzacţiilor pe care ROCA Industry le-a făcut pentru preluarea BICO Industries, Sarcom şi EcoEuroDoors depăşeşte 50 mil. euro.

ROCA Industry, holdingul de materiale de construcţii care face parte din grupul Impetum, se aşteaptă ca următoarele deal-uri pe care le va încheia să aibă loc la începutul anului viitor.

„La nivel de holding, suntem prezenţi în piaţă, însă focusul pe termen scurt este pe integrarea şi dezvoltarea companiilor exis­tente. Estimăm că în Q1/Q2 2023 vom relua mai activ discuţiile pentru noi achiziţii. Având în vedere că un termen realist pentru un proces complet este de opt-nouă luni, nu ne aşteptăm să avem alte closing-uri (semnări - n. red.) înainte de Q3 2023“, spune Ionuţ Bindea, preşedintele al consi­liului de administraţie ROCA Industry.

Din ROCA Industry fac parte în prezent companiile BICO Industries (producător de plasă din fibră de sticlă), Sarcom (producător de lacuri şi vopsele), EcoEuroDoors (producător de uşi) şi urmează Dial Hârşova (care realizează produse din sârmă). Preluarea completă a celei din urmă va avea loc în perioada următoare.

„Vrem să ajungem la opt-zece com­panii în portofoliu pe termen mediu, fiecare putând să facă, la rândul ei, alte M&A-uri (fuziuni şi achiziţii - n. red.). Există com­panii din ROCA Industry care analizează în prezent oportunităţi de achiziţii în domeniile lor de activitate. Ca holding, acum noi ne concentrăm pe integrare operaţională şi culturală, ne focusăm pe oportunităţi, pe dezvoltarea echipelor de management la nivelul fiecărei companii.“

Ionuţ Bindea spune că procesul de extindere a holdingului de materiale de construcţii creat de ROCA Industry presu­pune scanarea oportuni­tă­ţilor din piaţă, procesul având dublu sens: nu doar holdingul merge către companii, ci şi invers.

„Până acum, doar către BICO Industries am mers noi, ce­lelalte firme ne-au contactat ele. Antre­pre­norii români nu au însă experienţă pe zona de M&A şi este de mare ajutor să lucreze cu consultanţi. Au fost şi companii la care ne-am uitat, dar care, până la urmă, nu au ajuns să fie parte din holding.“

Ce mai remarcă Ionuţ Bindea referitor la modul în care funcţionează companiile româneşti este faptul că cele mai multe nu au departamente suport funcţionale la potenţialul maxim, concentrându-se doar pe producţie şi vânzări.

„Tot ce înseamnă suport este văzut de antreprenorii români ca o sursă de costuri, aceste departamente nefiind folosite optim în eficientizarea activităţii.“


Cine este Ionuţ Bindea

Ionuţ Bindea are o experienţă de 12 ani în restructurare, pieţe de capital şi real estate. El a venit la ROCA Investments, companie de private equity, parte a grupului Impetum, în 2018, iar în 2022 a fost numit preşedintele al consiliului de administraţie ROCA Industry. Recent, el a preluat şi funcţia de CEO interimar pentru ROCA Industry, după ce Liviu Stoleru a decis să plece din companie.


Ce au în comun companiile care fac parte din ROCA Industry este faptul că, de pildă, toate sunt prezente în marile lanţuri de DIY (bricolaj), au o bază comună de clienţi, adică distribuitorii de materiale de construcţii ar putea să le fie tuturor clienţi, şi toate sunt firme de producţie. Mai de­parte, holdingul îşi propune atât să acce­lereze expansiunea pe noi pieţe, cât şi crească numărul de clienţi şi să se dezvolte prin robotizare şi digitalizare.

„Toate companiile din holding au în acest moment în derulare in­vestiţii a căror valoare cumulată depăşeşte

20 de milioane de euro, atât pentru eficientiza­rea activităţii, cât şi pen­tru creşterea capacităţilor de producţie, atât din surse proprii, cât şi cu ajutorul credite­lor bancare. Doar una dintre ele are în curs investiţii de 14 milioane de euro.“ Acestea sunt investitii făcute direct de companii, dar acolo unde firmele nu au cash-flow sau unde este vorba despre investiţii mari, ROCA Industry se implică şi vine cu bani.

„În plus, faptul că aceste firme fac parte din ROCA Industry le conferă o credibilitate în faţa băncii. ROCA vine cu equity în companii, astfel încât ele să fie bancabile. Un alt avantaj este la nivelul know-how-ului pe departamentele suport.“

Ce urmăreşte ROCA Industry atunci când se uită la o companie care ar putea să fie integrată în propriul portofoliu este să aibă produse validate de piaţă, dar şi ca antreprenorii să rămână implicaţi în firme cel puţin pentru câţiva ani. Holdingul de construcţii se uită doar la companii an­tre­prenoriale româneşti care au ajuns la un nivel la care au nevoie de un partener pentru a creşte mai departe.

„Avem întâlniri semestriale cu top managementul companiilor din ROCA Industry, pentru interacţiune, schimb de know-how, de bune practici şi brainstorming. Ţintim să mai atragem şi alte firme din sectoare diferite de activitate (dar tot din piaţa construcţiilor - n. red.), suntem deschişi către toată piaţa de producţie de materiale de construcţii, plecăm de la premisa că există potenţial în toate domeniile.“

Până acum, valoarea tranzacţiilor pe care ROCA Industry le-a făcut pentru preluarea BICO Industries, Sarcom şi EcoEuroDoors depăşeşte 50 de milioane de euro. Toate companiile din portofoliul holdingului, cu excepţia Dial, au peste 800 de angajaţi.

„Nu am avut reduceri de personal în nicio companie şi nici nu este acesta un focus pentru noi.“

Despre contextul complicat din punct de vedere economic în care se află businessurile în general şi cele din construcţii în special, Ionuţ Bindea crede va urma o perioadă dificilă pentru companiile slab capitalizate, care intră în criză cu marje reduse, cu EBITDA sub 5-7%, precum şi pentru companiile foarte îndatorate.

„În construcţii, există riscul efectului de domino şi cred că piaţa va fi afectată.“

Holdingul ROCA Industry este listat la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul ROC1 şi reuneşte producătorii de materiale de construcţii din portofoliul platformei de investiţii ROCA Investments. ROCA Industry a debutat pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti la începutul anului 2022.

Compania a încheiat primul trimestru din 2022 cu un profit net consolidat de 0,25 mil. lei atribuibil societăţii-mamă (pierdere de 0,55 mil. lei) şi intereselor care nu controlează (profit de 0,8 mil. lei), potrivit raportului aferent T1/2022 publicat la Bursa de Valori Bucureşti. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 44,6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au fost de 43 de milioane de lei, iar rezultatul operaţional - de 1,6 milioane de lei.

Din acţionariatul holdingului fac parte ROCA Investments SA (cu un pachet de 59,8% din acţiuni), Mihai Bîrliba, acţionarul majoritar de la BICO Industries (5,73%), alţi acţionari având 34,3%, potrivit datelor de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO