Companii

Interviu Jean-Phillipe Riffat, Corteva Agriscience: România este una dintre cele mai importante ţări din grup, datorită volumului vânzărilor. În Europa, România se află pe locul cinci la vânzări

Jean-Phillipe Riffat, Commercial Unit Leader pentru Europa Cetrală în cadrul Corteva: Avem trei piloni principali: orientarea către client, inovaţii - anual investim peste 1 miliard de dolari în inovaţie şi dezvoltare - şi portofoliul viitorului.

Jean-Phillipe Riffat, Commercial Unit Leader pentru Europa Cetrală în cadrul Corteva: Avem trei piloni principali: orientarea către client, inovaţii - anual investim peste 1 miliard de dolari în inovaţie şi dezvoltare - şi portofoliul viitorului.

Autor: Florentina Niţu

21.02.2022, 11:30 195

România este una dintre cele mai importante ţări pentru grupul american Corteva, producător de seminţe şi produse de protecţia plantelor, prezent în 140 de state la nivel mondial. În Europa, România se află pe locul cinci la vânzări şi are potenţial mare de creştere, potrivit lui Jean-Phillipe Riffat, commercial unit leader pentru Europa Cetrală în cadrul Corteva, care a acordat un interviu pentru ZF.

„Sunt responsabil de portofoliul Corteva din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Republica Moldova şi România, iar România este una dintre cele mai importante, datorită volu­mului vânzărilor şi capacităţii de creştere. În Europa, România se află pe locul cinci la vânzări. Tot în România, în Afumaţi, Corteva Agriscience are una dintre cele mai mari unităţi de producţie de seminţe din Europa şi de acolo exportă în 15 ţări. Astfel, România este o piaţă esenţială pentru investiţiile Corteva, deoarece joacă un rol-cheie şi angajăm mereu oameni aici“, a spus Jean-Phillipe Riffat.

Corteva Agriscience, în staţia de procesare a seminţelor de la Afumaţi, are o capacitate de producţie anuală de peste 1 milion de saci de seminţe de porumb certificate şi circa 250.000 de saci de seminţe de floarea-soarelui certificate. La nivel mondial, grupul Corteva cu sediul în Indianapolis atinge peste 1.000 de culturi agricole, având 16.000 de brevete şi peste 100 de centre de cercetare.

În 2021, vânzările nete ale gru­pului au fost de 15,6 mld. dolari, iar în Europa Centrală, unde intră şi România, vânzările au fost de 0,5 mld. dolari, în creştere cu 17% faţă de anul anterior pentru produsele de protecţia plantelor şi cu 14% pe segmentul de seminţe, dato­rită punerii pe piaţă a noi produse, impactului valutar favo­rabil, dar şi volumelor record de porumb şi rapiţă din România.

La nivel naţional, Corteva Agriscience are aproximativ 26.000 de fermieri şi parteneri, fiind lider în România şi Republica Moldova în forma consolidată de afaceri pe piaţa de seminţe şi de produse de protecţia culturilor. „Pentru multe segmente de piaţă suntem furnizorul numărul 1“, a subliniat Riffat.

„Avem trei piloni principali: orientarea către client, inovaţii - anual investim peste 1 miliard de dolari în inovaţie şi dezvoltare - şi portofoliul viitorului. În 2021, am crescut cu 450 de milioane de dolari vânzările de produse noi la nivel global, este cu 40% mai mult decât am făcut-o în anul precedent.“

„Încercăm să aducem cele mai bune soluţii pentru clienţii noştri şi să ne diferenţiem de concurenţă.“

Corteva Agriscience este o companie tânără, născută în 2019, în urma unificării dintre Dow, DuPont şi Pioneer. Aceasta are o gamă largă de hibrizi marca Pioneer şi produse pentru protecţia plantelor sub mărci înregistrate ale Corteva Agriscience şi ale companiile afiliate. Pe piaţă românească concurează cu companii precum Bayer, Alta Seeds şi Agrosel.

Ce impact a avut pandemia asupra Corteva Agriscience?

„Ca multe companii, când a început pandemia, nimeni nu a ştiut ce s-a întâmplat şi am încercat să ne adaptăm la situaţie şi să luăm măsuri de prevenţie rapid. Am limitat călătoriile şi operaţiunile peste hotare, dar suntem într-un domeniu în care indiferent ce se întâmplă trebuie să mergem înainte”, a menţionat Riffat.

El a spus că nu au restructurat echipa din România şi au fost aproape de fermieri şi consumatori, livrând la timp produsele. „Desigur, această perioadă este o criză, dar din moment ce compania noastră are o poveste lungă, ne-am confruntat cu crize chiar înainte în diferite circumstanţe. Prioritatea noastră este să ne menţinem oamenii sănătoşi şi în siguranţă, iar acest principiu a fost urmat pentru fiecare decizie pe care am luat-o. Am implementat echipe de gestionare a crizelor pe ţări la nivel regional şi la nivel global”, a explicat executivul.

Jean-Philippe Riffat a preluat funcţia de Central Europe Business Leader din Europa Centrală la Corteva din 2018. Înainte de această funcţie, el a fost Marketing and Commercial Effectiveness Leader în Europa Centrală şi de Est la Corteva Agriscience, divizia de agricultură a DowDuPont.

Executivul şi-a început cariera în companie în 2003, în Spania, cu patrimoniul DuPont ca specialist contabil. În 2012, s-a alăturat afacerii Crop Protection în calitate Finance and Business Services Manager pentru Orientul Mijlociu, Turcia şi Africa, până când s-a mutat în Turcia pentru a conduce echipa de afaceri din ţară în 2014. Riffat are un master în afaceri şi finanţe la Universitatea Heriot-Watt (Marea Britanie) şi unul în contabilitate şi finanţe la L’EM Strasbourg Business School (Franţa).

„În prima parte a carierei mele am lucrat în sectorul financiar şi cred că acestea sunt câteva lucruri importante: primul este să construiesc şi să îmbunătăţesc profitabilitatea şi fluxul de numerar al companiei, să înţeleg nivelul afacerii, ce influenţează profitabilitatea, operaţiunile, marketingul, preţurile şi achiziţiile. Important este să ne concentrăm pe o strategie, să ne concentrăm pe studierea pieţei şi pe învăţarea a ceea ce este în tendinţă, iar apoi să lansăm o strategie. Sunt multe date necesare pentru a lua o decizie”, a precizat Riffat.

Cum arată infrastructura din agricultura românească?

„Apa este foarte importantă în agricultura românească. Infrastructura de irigaţii este importantă pentru ţară de mult timp. Pentru moment, nu este bine dezvoltată, dar vedem că se schimbă. Cred că capacitatea de inovare a agriculturii este foarte mare. Mai presus de toate, vedem că fermierii mai mari se schimbă mai repede. Din păcate, suntem încă dependenţi de vreme, dar 2022 se arată foarte promiţător pentru agricultură din perspectiva colaboratorilor şi analizelor Corteva”, a mai spus Riffat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO