Companii

Într-o ţară unde proiectul de gaze din Marea Neagră este blocat de peste doi ani, România înregistrează o creştere dramatică a importurilor de la Gazprom: Cantităţile de la ruşi au crescut de peste patru ori în primele şapte luni din 2021. Problema este că şi depozitele interne de gaze sunt goale, iar pe plan extern se vorbeşte de o criză în iarnă

Dependenţa oricum masivă a Europei de gazul rusesc, de circa 30%, doar va creşte prin accelerarea spre zona de energie verde, spre 40% până în 2040.

Dependenţa oricum masivă a Europei de gazul rusesc, de circa 30%, doar va creşte prin accelerarea spre zona de energie verde, spre 40% până în 2040.

Autor: Roxana Petrescu

28.08.2021, 09:36 4449

România apare în statisticile Gazprom, cel mai mare furnizor extern de gaz al UE, cu o creştere a cantităţilor importate de 318,3% în perioada ianuarie-iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Nicio altă ţară nu a mai bifat o astfel de evoluţie De la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pentru ultimul trimestru se încheie la peste 47 de euro pe MWh, specialiştii internaţionali avertizând deja că Europa se îndreaptă spre o criză de alimentare în sezonul rece.

Exporturile de gaze ale Gaz­prom au ajuns la 115,3 miliarde de metri cubi în perioada ianua­rie-iulie, în creştere cu 23,2% faţă de perioada similară din 2020, potrivit datelor Gazprom. „Li­vrările Gazprom pe pieţele externe se apro­pie de nivelurile istorice din 2018“, se arată pe site-ul gigantului rus.

Circa o treime din gazul consu­mat la nivel european vine de la Gaz­prom, estimările fiind ca odată lan­sa­tă tranziţia energetică, această dependenţă să crească pe fondul înlo­cuirii cărbunilor cu centrale pe gaze.

„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polo­nia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO