Companii

O întrebare grea: ce va fi cu afacerile Alro, TMK, Lukoil şi Gazprom în România? Grupurile ruseşti au afaceri de 15 mld. lei şi 8.000 de angajaţi. „Sancţiunile trebuie să fie împotriva ruşilor, nu a economiei noastre. Trebuie să fim deştepţi. Englezii închid Chelsea?“

Grupurile cu proprietari din Rusia au afaceri de 15 miliarde de lei în România

Grupurile cu proprietari din Rusia au afaceri de 15 miliarde de lei în România

03.03.2022, 00:08 13304

Alro este numărul 1 în industria aluminiului, TMK în ţevi, iar Lukoil este numărul 3 în petrol şi gaze.

Alro (Slatina), TMK (Reşiţa şi Slatina), Lukoil (Prahova) şi Gazprom (Bucureşti) sunt cele mai mari firme con­tro­late de ruşi în România, cu afaceri totale de 15 mld. lei în 2020 şi 8.000 de an­gajaţi. În contextul ruperii economiei ruse de Occident ca urmare a sancţiunilor apli­cate, se pune întrebarea: ce va fi cu aceste firme în Ro­mânia, al căror impact în business e semni­fi­cativ? Alro, cu 3.200 de angajaţi la Slatina, este unul dintre marii angajatori din sudul ţă­rii, iar Lukoil este al treilea jucător pe piaţa de com­bustibil din România, cu 300 de benzi­nă­rii. Sunt patronii lor sancţionaţi? Au relaţii de import-export cu Rusia sau cu Ucraina? Au conturi în băncile ruseşti sanc­ţio­nate şi nu mai au acces la lichidităţi şi vor avea dificultăţi? Au bani de salarii? Ce se schim­bă pentru aceste companii având în ve­de­re izolarea completă a Rusiei pe scena internaţională?

„Nu cred că am avut o ameninţare mai mare decât astăzi la adresa societăţii sau a sala­ria­ţilor“, a spus Adrian Popescu, direc­torul ge­neral al TMK Artrom, companie cu 2.350 de angajaţi. „Suntem îngrijoraţi, con­duc firma de 30 de ani. Acest război nedrept în Ucraina are consecinţele sale, dar de aici până la a instiga la oprirea ne­con­diţionată a activităţilor din România doar pentru că într-un moment din istorie statul român a decis să le vândă unor entităţi controlate din Rusia este mult. Aceste declaraţii publice ne sperie clienţii, furnizorii, băncile cu care lucrăm“. TMK este unul dintre cei mai mari producători de ţevi industriale din România, parte din grupul TMK, controlat de miliardarul rus Dimitri Pumpianski.

„Măsurile pe care le luăm în legătură cu aceste întreprinderi trebuie să fie împotriva ruşilor, nu a noastră. Noi avem nevoie de activitate economică aici. Trebuie să fim deştepţi şi să luăm măsuri care să nu ne afecteze pe noi. Englezii închid Chelsea (club de fotbal deţinut de miliardarul rus Roman Abramovich – n.red.)? Chelsea e a englezilor, e un club vechi de sute de ani“, a spus Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

 

 

Jurnal de front

Mai mult de 46.000 de refugiaţi ucraineni au rămas în România

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că în România au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni, dintre care 46.000 de persoane au rămas aici. Dintre cei care au rămas în România, 18.000 sunt minori.

„Până la ora 8.00 din această dimineaţă (n.red. - ieri), pe teritoriul României au intrat 118.461 de refugiaţi ucraineni. Dintre aceştia, 70.026 au părăsit teritoriul României. Au rămas în ţară 46.435, ceea ce reprezintă aproximativ 39% din numărul total al cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul României“, a spus Nicolae Ciucă, ieri, la începutul şedinţei de guvern.

Biroul înaltului comisar ONU pentru refugiaţi a anunţat că peste 835.000 de ucraineni au fugit din Ucraina de la începerea invaziei militare ruse.

A doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina a avut loc ieri

A doua rundă de discuţii între delegaţiile din Rusia şi Ucraina a avut loc miercuri.  „Acum este oficial. A doua rundă de discuţii între Ucraina şi ocupanţi va avea loc astăzi (miercuri - n.red.)“, a declarat miercuri un consilier prezidenţial ucrainean pentru CNN.

Marţi, agenţia de ştiri de stat rusă RIA a declarat că a doua rundă de discuţii va avea loc în Belarus, în apropiere de graniţa dintre Belarus şi Polonia. Aceasta este a doua încercare a celor două ţări de a ajunge la un acord după ce prima rundă de discuţii de luni a durat cinci ore şi s-a încheiat fără niciun rezultat.

Oficialii din Ucraina: Aproape 6.000 de militari ruşi au fost ucişi de la începerea războiului

Oficialii din Ucraina au anunţat că 5.840 de militari ruşi au murit în timpul celor şapte zile de conflict de la începerea conflictului armat, conform Sky News. Potrivit oficialilor ucraineni, pe lista pierderilor ruşilor sunt şi 30 de avioane, 31 de elicoptere, 211 tancuri, 862 de maşini blindate, 82 de sisteme de artilerie, 9 sisteme de luptă antiaeriană, 60 de rezervoare de combustibil şi 355 de vehicule.

De partea cealaltă, autorităţile ucrainene au spus ieri că peste 2.000 de civili au fost ucişi până acum în invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Comisia Europeană a aprobat crearea unui coridor umanitar pentru Ucraina

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, crearea unui coridor umanitar pentru Ucraina, după cum a anunţat eurodeputatul PSD Victor Negrescu.

„Ca urmare a demersului pe care l-am iniţiat, în ultimele zile, privind crearea unui coridor umanitar pentru #Ucraina, iniţiativă susţinută de circa 90 de eurodeputaţi, Comisia Europeană a aprobat astăzi instituirea acestui mecanism“, anunţă Victor Negrescu.

După instituirea acestui coridor umanitar, refugiaţii vor putea trece graniţa doar cu buletinul, fără a mai fi nevoie de paşaport.

China este pregătită să „joace un rol“ în rezolvarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina

China a anunţat că este pregătită să joace un rol în găsirea unei soluţii pentru încetarea focului în Ucraina. Beijingul a declarat că este „extrem de îngrijorat de răul provocat civililor“, în comentariile care au venit după o convorbire telefonică între ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, relatează FT, citat de Mediafax. „Ucraina este dispusă să consolideze comunicarea cu China şi aşteaptă cu nerăbdare ca China să joace un rol în realizarea unei încetări a focului“, se arată în declaraţia chinezească de marţi, conform Mediafax.

Oraşul Herson, înconjurat de ruşi, dar încă sub control ucrainean

Ministerul rus al apărării, Sergei Şoigu, a afirmat, miercuri, că oraşul Herson din sudul Ucrainei este controlat de Rusia, însă acest lucru a fost dezminţit de primarul Igor Kolîhaiev.

Kolîhaiev a spus că orasul a fost înconjurat de armată rusă, dar este încă sub control ucrainean, scrie Sky News, citat de Mediafax.  Un consilier al preşedintelui ucrainean a reiterat că Rusia nu a capturat Hersonul, dar că luptele de stradă sunt în curs de desfăşurare. „Oraşul nu a căzut, continuăm să ne apărăm“, a declarat Aleksei Arestovici. Ramona Cornea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO