Companii

Întrebare fără răspuns: În plină discuţie privind electrificarea, cererea de carburanţi a crescut cu 17% în ultimii 5 ani, dar consumul de gaze şi energie a pierdut peste 10%. Cum readuce România apetitul pentru energie?

Datele OMV Petrom arată că în perioada 2019-2024 cererea de energie a scăzut cu 10%, iar cea de gaze naturale cu 12%. Aceste date sunt un semnal de alarmă în contextul în care România are în plan punerea în funcţiune a mii de megawaţi şi se pregăteşte pentru dublarea producţiei de gaze odată cu lansarea Neptun Deep din Marea Neagră.

Datele OMV Petrom arată că în perioada 2019-2024 cererea de energie a scăzut cu 10%, iar cea de gaze naturale cu 12%. Aceste date sunt un semnal de alarmă în contextul în care România are în plan punerea în funcţiune a mii de megawaţi şi se pregăteşte pentru dublarea producţiei de gaze odată cu lansarea Neptun Deep din Marea Neagră.

Autor: Roxana Petrescu

12.05.2025, 10:00 146

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

♦ Redresarea consumului de energie şi gaze este una dintre dilemele majore privind sectorul energetic, în absenţa cererii anunţurile de mii de megawaţi noi de capacitate fiind, în cel mai bun caz, oportunităţi de export ♦ Paradoxal, dintre toate pieţele de energie, singura care este acum peste nivelul din 2019 este cea de carburanţi, unde cantităţile din 2024 au fost cu 17% mai mari faţă de anul menţionat ♦ Practic, doar discursurile sunt mai „electrice“ ca niciodată.

Primele trei luni de anul acesta nu au produs mari surprize în ceea ce priveşte evoluţia volu­me­lor comercializate pe princi­palele pieţe de energie, carbu­ranţi, gaze naturale şi energie electrică. Astfel, pe partea de carburanţi consumul a fost cu 1% mai mare decât în primul trimes­tru de anul trecut, pe gaze cu 2%, iar pe e­ner­gie un plus neglijabil de 1%, arată datele din raportul OMV Petrom pentru primul trimestru al anului. Dar ceea ce atrage atenţia în raportul menţionat este evoluţia acestor categorii de produse energetice în perioada 2019, ultimul an de dinaintea pandemiei şi 2024, ultimul an pentru care sunt date anuale complete de consum.

Astfel, consumul de carbu­ranţi în volume a bifat o creştere de 17% în 2024 comparativ cu 2019, asta în timp ce retorica privind electrificarea mobilităţii a fost dată la vo­lum maxim. Doar în 2024, pe piaţa carbu­ran­ţilor, volumele vândute au bifat o creş­tere de 4%, mult având în vedere discuţia privind electrificarea transportului.

„Să lăsăm cifrele să vorbească. Dina­mica schimbării din ultimii 8-9 ani ne dă direcţia. Vânzările de maşini pe benzină şi motorină au crescut. Electrificarea vine, dar mult mai încet decât ne-am imaginat şi deja vedem schimbări de strategie la nivelul con­structorilor auto. Cererea hibridelor creşte peste aşteptări însă, iar noi trebuie să satis­facem orice nevoie“, spunea recent Gábor Mozga, CEO al MOL România. MOL România este o subsidiară a MOL Group şi una dintre cele mai importante companii petroliere din România, cu o prezenţă de 30 ani pe piaţa autohtonă. În prezent compa­nia deţine 237 de staţii de servicii la nivel naţional, două depozite de carburanţi la Giurgiu şi Tileagd şi un terminal GPL la Tileagd. Compania a terminat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 9,16 mld. lei, un profit net de 243 mil. lei şi cu 259 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro