♦ Inflaţia de investitori în proiecte de energie verde, rezultată în lipsa unor reglementări care să cearnă un pic piaţa, este unul dintre motivele care practic au blocat dezvoltările de eoliene şi solare ♦ Iar acum, când Ministerul Energiei doreşte să introducă cerinţe obligatorii privind experienţa dezvoltatorilor pentru a începe în sfârşit schema de Contracte pentru Diferenţă (CfD), sunt voci care spun că măsura ar putea dăuna pieţei ♦ Pe final însă, un lucru este cert. Din miile de MW din hârtii, prea puţini au devenit proiecte reale.
Dincolo de miile de MW care au deja avize tehnice de racordare (ATR) la reţea sau de cele mai avansate cu contracte de racordare, pe site-ul Transelectrica mai este disponibilă o listă a investitorilor aflaţi într-o fază premergătoare ATR-ului, aceea a elaborării studiilor de soluţie.
Pe această listă sunt circa 8.500 MW în zona de energie eoliană şi peste 16.600 MW în energie solară. Dincolo de prezenţele clasice, adică de companii active în domeniu, lista cu studiile de soluţie are şi câteva prezenţe exotice.
De exemplu, cel mai mare proiect eolian care este în etapa de studiu are o capacitate de circa 918 MW şi ar urma să fie realizat în Caraş-Severin de compania de proiect MOE-HPG TIMIŞOARA SRL. Această companie de proiect este deţinută de Gheorghe Maxinan şi Dan Rotariu. Capacitatea proiectului este uriaşă, mai mare decât cea a celui mai mare parc eolian aflat în funcţiune în România în acest moment, proiectul Fântânele-Cogealac de 600 MW, o investiţie de 1 mld. euro. Presa locală scrie că Gheorghe Maxinan, patronul firmei Tehnodomus, ar fi fost acuzat de corupţie, mai precis de dare de mită, dosar de care a reuşit să scape însă. Tehnodomus este o companie de construcţii, cu un business de 107 milioane de lei anul trecut.