Companii

Investiţi în România! Ce spune George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley, care a investit acum în start-up-ul românesc Tailent, cu care speră să dea lovitura: România trebuie să investească puternic în matematică şi IT. Prin automatizare, peste 90% din joburi vor fi înlocuite în următorii 10-20 de ani

Investiţi în România! Un proiect ZF realizat în parteneriat cu CEC Bank

Autor: Bogdan Alecu

25.02.2021, 21:46 1741

România trebuie să investească puternic în învăţământ şi în special în specializări precum matematică şi IT pentru ca mai târziu, şcolile să poată ţine pasul cu o piaţă a forţei de muncă în schimbare.

Şcolile şi universităţile trebuie să schimbe felul în care predau pentru a atrage elevii şi studenţii către IT şi către industrii creative pentru ca aceştia să nu fie afectaţi de transformarea pieţei forţei de muncă în următorii ani, este de părere George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley care a investit în start-up-ul românesc Tailent.

„Cât timp sistemul creează oameni bine educaţi în matematică, cât timp în spaţiul public se discută de astfel de lucruri şi vedem cât de importante sunt, cât de cool e să faci ceva în acest domeniu, oamenii tineri sunt inspiraţi şi vor inventa lucruri noi. Prin automatizare peste 90% din joburi vor fi înlocuite în următorii 10-20 de ani. Nu este nimic rău în asta deoarece asta înseamnă evoluţie“, a explicat George Haber.

Acum întreaga industrie de IT la nivel mondial se concentrează pe inteligenţa artificială, iar dacă pentru componenta de marketing mizează pe servicii precum Google Assistant, Apple Siri sau Amazon Alexa, la nivel industrial companiile mizează pe roboţi software pentru dezvoltare.

Start-up-ul românesc de tehnologie Tailent, specializat în roboţi software care permit companiilor să automatizeze procesele operaţionale, a decis să dezvolte soluţiile inteligente de tip Robot Process Automation (RPA) şi pentru segmentul de IMM-uri, printr-un parteneriat tehnologic cu Aliant, companie specializată în proiectarea şi integrarea de soluţii de infrastructură şi principalul distribuitor de soluţii Xerox pe piaţa din România.

Deşi percepuţi ca o soluţie pentru companiile mari şi foarte mari, roboţii software au eficienţă dovedită în organizaţii mici şi medii, cu integrare flexibilă şi scalabilă în business.

Parteneriatul vrea să facă tehnologiile de automatizare RPA accesibile şi companiilor mici şi medii, care pot integra în activitatea lor roboţi software programaţi special pentru acţiuni specifice din domeniul lor şi îi pot gestiona uşor în fluxul operaţional.

„România acum este centrul RPA-ului, al proceselor automate robotice care se vor lega de AI pentru a analiza transferul de date dintre companii, sau transferul din cadrul companiei care raportează departamentul de HR la cel de vânzări sau producţie. UiPath sau Tailent care este complement la UiPath s-au dezvoltat foarte mult. Silicon Valley este super însetat de tot ce înseamnă AI, iar în acest context a venit pandemie, care a schimbat şi va schimba totul, modul nostru de a trăi şi de a ne dezvolta“, a spus George Haber.

Roboţii software inteligenţi pot efectua acţiunile simple, dar consumatoare de timp, dar şi acţiuni complexe şi costisitoare, care pot fi optimizate prin intermediul tehnologiei.

Soluţiile Tailent sunt deja utilizate de companii din industrii precum ospitalitate, servicii profesionale, producţie, dar şi instituţii publice locale.

Compania vrea să se extindă atât pe plan local, prin parteneriate strategice cum este cel cu Aliant, cât şi pe plan internaţional, prin lansarea pe noi pieţe din Europa, SUA şi Asia. Pe de altă parte, pentru 2021 învăţământul a primit în propunerea de buget 2,55% din PIB, faţă de 2,72% anul trecut şi 3,02% în 2018.

În plus, munca de acasă, sistemul prin care corporatiştii nu mai trebuie să vină la birou pentru a păstra regulile de distanţare pe fondul pandemiei, deja a transformat modul în care se desfăşoară munca dar şi şcoala, care a devenit una online.

„Locurile de muncă se vor schimba complet. Managmentul marilor companii din Silicon Valley care spun că munca de acasă a adus o productivitate mai mare şi costuri mai mici pentru companie, iar întrebarea este - de ce să aducem oamenii înapoi în birouri. Acest lucru înseamnă o schimbare în felul în care ne cumpărăm locuinţe - de ce să locuim în Los Angeles sau în San Francisco, poţi sta în suburbii, la deal, la munte, la mare, în curte nu în apartamente. Acest lucru are un efect asupra afacerilor din jurul oraşelor - toate restaurantele sau alte locuri de interes concentrate pe aglomerarea urbană, au devenit acum mai puţin interesante. Dar asta afectează viaţa socială. Dar oportunităţi apar în şocuri şi dezastre. Inteligenţa artifi­cială şi Covid acum creează noi oportu­nităţi“, a explicat antreprenorul român.

Faptul că acum se poate lucra de oriunde prin „munca de acasă“, pieţe precum România pot dezvolta eficient noi tehnologii, concurând inclusiv cu SUA.

„Acum Silicon Valley este pe moarte, California a devenit mult prea scumpă şi este greu pentru cineva nou-venit să trăiască bine. Acum centrele se duc acolo sunte sunt oameni creativi, iar oameni creativi avem în România. Este creativitatea secretul succesului pe viitor în contextul în care deja avem roboţi hardware şi software? Omul rămâne cu creativitatea, cu ideea de a face altceva atunci când deja programele se scriu singure. Creativitatea umană, omul care gândeşte diferit şi face lucrurile diferit alături de fondul uman, ajută să încerci ideea ta ca pe un mic produs în piaţă. Ambele în ţară au ajuns la punctul de culminare“, a explicat George Haber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO