Companii

Investiţia de 1,2 miliarde de euro pe care România a ratat-o

Investiţia de 1,2 miliarde de euro pe care România a...

Autor: Ioana Matei, Business Magazin

05.10.2019, 08:05 2654

MOL Grup a demarat construcţia fabricii de polioli, în urma unei investiţii de 1,2 miliarde de euro, în oraşul Tiszaújváros din Ungaria, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei. Complexul este preconizat să fie pus în funcţiune în 2021. MOL va investi 1,2 miliarde de Euro pentru construirea fabricii care va avea o capacitate de producţie de 200,000 de tone de polioli pe an.

Zsolt Hernádi, Chairman and CEO of MOL Grup, Dr. Sami Pelkonen, CEO Chemical & Process Technologies în cadrul thyssenkrupp Industrial Solutions, Ferenc Koncz, membru al Parlamentului ungar şi Mihály Varga, Ministrul ungar al Finanţelor, au luat parte la ceremonia de marcare a demarării construcţiei. MOL Petrochemicals din Tiszaújváros va fi singura companie din Ungaria şi din Europa Centrală şi de Est cu un lanţ valoric integrat, de la extracţia ţiţeiului până la producţia de polieter polioli (materii prime utilizate pe scară largă în producţia de materiale plastice). Acest proiect va oferi oportunităţi de angajare pe termen lung pentru 200 de persoane, potrivit comunicatului de presă trimis de reprezentanţii companiei.

Fabrica, a cărei producţie este preconizat să înceapă în 2021, este cel mai mare proiect de investiţii din surse proprii din istoria MOL, cu un buget total de 1,2 miliarde de euro, inclusiv ajutorul de investiţii al guvernului ungar în valoare de 131 de milioane EUR (o combinaţie de scutiri de impozite şi ajutoare pentru investiţii şi subvenţii pentru investiţii în numerar). Potrivit estimărilor MOL, uzina va contribui cu aproximativ 150 de milioane de euro pe an la rezultatele financiare ale Grupului MOL (EBITDA). Poliolii reprezintă o materie primă importantă şi foarte căutată pentru producţia de materiale plastice, cu largă întrebuinţare în numeroase industrii precum cea auto, construcţii şi industria textilă. Complexul Tiszaújváros va produce poliol folosind tehnologii eficiente şi ecologice, cum ar fi procesul HPPO (tehnologia de transformare a peroxidului de hidrogen în oxid de propilenă) dezvoltat de thyssenkrupp şi Evonik.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO