Companii

Investiţiile în marea infrastructură pot accelera ritmul de creştere economică

 Florin Constantin, şef regional al cooperativei franceze Euralis. Foto: Bogdan Iordache

Florin Constantin, şef regional al cooperativei franceze Euralis. Foto: Bogdan Iordache

Autor: Gabriel Razi

06.11.2014, 00:03 205

Investiţiile în infrastructura cheie, reformarea sistemului medical şi de educaţie, reducerea birocraţiei, simplificarea sistemului fiscal sau retragerea totală a statului din economia productivă sunt câteva dintre elementele ce pot susţine atingerea unui ritm de creştere economică de 5% anual, spune Florin Constantin, şef regional al cooperativei fran­ceze Euralis, care vinde local seminţe destinate fermierilor.

„Una dintre soluţii este reprezentată de investiţiile orientate de stat în marea infrastructură pentru a absorbi şomajul camuflat din zona rurală sub umbrela agriculturii de subzistenţă“.

Mediul rural este în România un adevărat con de umbră al economiei având în vedere că niciun guvern nu a luat măsuri concrete pentru a scoate această jumătate de ţară din capcana sub­dezvoltării. Aici trăieşte ju­mătate din populaţia României, iar jumătate din terenul agricol este împărţit între 3 milioane de mici fermieri care lucrează puţin productiv numai câteva hectare.

„Agricultura ar trebui dezvoltată pe filiere inte­grate, între fermieri, co­lectori, procesatori, pro­ducă­torii de alimente şi consumatori“, spune Constantin.

În plus, directorul local al Euralis vede ca motoare de creştere economică vii­toare şi IT-ul, energia, industria chimică şi farmaceutică dar şi industria manufacturieră.

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „Ro­mânia 5%“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă - antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României.

La 25 de ani de la revoluţie, România nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul.

Dacă vom rămâne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul României ca ţară este sub semnul întrebării. Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa României cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO