Companii

Investitorii germani: România, mai atractivă decât Ungaria, dar mai puţin decât Lituania sau Letonia

Investitorii germani: România, mai atractivă decât Ungaria, dar mai puţin decât Lituania sau Letonia

Autor: Cristina Cuncea

13.06.2012, 12:46 1549

"89% dintre cei chestionaţi ar alege din nou România ca amplasament investiţional. În ciuda unor probleme, aşteptările investitorilor au fost îndeplinite. De asemenea, 54% dintre participanţi consideră situaţia actuală a firmei ca fiind satisfăcătoare, 42% ca fiind bună. Majoritatea sunt de părere că acest lucru va rămâne neschimbat şi în 2012", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Germană în România (AHK România).

La chestionar, realizat în luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii şi comerţ. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctură al Camerelor de Comerţ şi Industrie Germane din străinătate, regiunea Europa Centrală şi de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.

"Europa Centrală şi de Est (ECE) este una din regiunile europene care înregistrează cea mai dinamică creştere, ceea ce pentru firme din Germania înseamnă un potenţial de piaţă ridicat. În ţările din aceste regiuni firmele germane au investit până în prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investiţiilor directe germane. În România, investiţiile directe germane s-au situat la sfârşitul anului trecut la peste 5,6 miliarde de euro, conform datelor Băncii Federale Centrale", se menţionează în comunicat.

Pentru multe firme internaţionale, investiţiile în Europa Centrală şi de Est sunt indispensabile şi, după cum arată sondajul, rentabile. În medie patru din cinci firme ar investi din nou în "ţara-gazdă".

Situaţia economică actuală din ţara respectivă a fost apreciată de majoritatea ca fiind mai degrabă rea (49% în media ECE), iar pentru 2012 firmele nu se aşteaptă la îmbunătăţiri semnificative. Totuşi, în ce priveşte propriile afaceri firmele sunt încrezătoare, având în vedere că cifrele de afaceri au crescut în medie, iar pentru anul în curs se aşteaptă la noi creşteri.

Aşteptările pozitive se reflectă şi în intenţiile de investiţii şi în ce priveşte angajările. În majoritatea ţărilor firmele intenţionează să angajeze personal. Pozitive sunt şi răspunsurile în ce priveşte planurile de investiţii.

Ca un avantaj al regiunii văd majoritatea potenţialul forţei de muncă. Mai ales costurile scăzute au fost apreciate ca fiind un avantaj al amplasamentului investiţional. Potrivit sondajului, în România deşi salariile au crescut, costurile cu forţa de muncă rămân foarte scăzute în comparaţie cu Germania.

În ceea ce priveşte nemulţumirile firmelor germane faţă de regiune, acestea se referă mai ales la corupţie, predictibilitatea politicilor economice, siguranţa juridică şi transparenţa în licitaţiile publice. Rezultatele în ce priveşte aceste puncte sunt mai slabe decât cu un an în urmă, iar România se află la aceste capitole sub media ECE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels