"Începuseră să se dezmorţească şi băncile şi investitorii, dar asta ar fi concluzia din ceea ce vedem. Se va reduce numărul de certificate verzi începând cu ianuarie 2013. Informaţii oficiale nu există, sunt supoziţii, dar aceasta ar fi concluzia discuţiilor de până acum", spune Robert Cruceru, directorul executiv al Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Cum proiectele verzi sunt mai costisitoare decât cele convenţionale de producere a energiei, statul român a găsit o modalitate prin care să susţină industria regenerabilă în contextul în care, la nivelul anului 2020, în calitatea sa de membru al UE, România trebuie să aibă un procent de 38% de energie verde în consumul final de electricitate.
Astfel, pentru fiecare MWh de energie nepoluantă producătorul era recompensat până la finele anului trecut cu un singur certificat verde, indiferent de tehnologie, fie că era eoliană, solară sau hidro.
Preţul acestui certificat este cuprins între 27 şi 55 de euro. Pentru energia eoliană, chiar şi un singur certificat verde era bun, dar pentru alţii, aşa cum erau investitorii în energia solară, el s-a dovedit insuficient. Aşa că industria nu s-a dezvoltat mai deloc.
Din noiembrie anul trecut însă, după trei ani de discuţii, fiecare formă de energie verde a început să fie recompensată printr-un număr diferit de certificate.
La acel moment, energia solară a tras lozul cel mare şi s-a trezit cu 6 certificate verzi pentru fiecare MWh, deşi iniţial trebuia să primească doar patru.
Miracolul de câteva luni
Minunea nu a ţinut mult şi deja se discută despre reducerea numărului de certificate la 4 unităţi mai ales în contextul în care costul echipamentelor a scăzut substanţial de la 4 milioane de euro pe MW la mai puţin de 2 milioane de euro. Cursa contra cronometru a început pentru că numai pentru cei care vor fi gata cu proiectele solare până în ianurie 2013 marea compensare cu 6 certificate verzi mai poate deveni realitate. Pentru restul, visul frumos aproape s-a terminat.
"Este o temere că investitorii în energia solară s-ar putea îmbogăţi peste măsură datorită avansului tehnologic care a dus la scăderea costurilor echipamentelor. Cei care încă mai vor 6 certificate verzi nu trebuie să aştepte mai mult de o lună pentru finalizarea procesului de avizare pentru a avea timpul necesar ca să monteze panourile şi să le lege la reţea până în ianuarie 2013, când ar trebui să se modifice sistemul de sprijin", spune la rândul său Horea Hârşan, executive manager în cadrul ABB, unul dintre cei mai importanţi furnizori la nivel global de servicii şi echipamente pentru industria energetică.
Mişcaţi-vă repede
Declaraţiile lui Hârşan sunt susţinute şi de Robert Cruceru. "Trebuie să se mişte repede pentru a mai putea beneficia de 6 certificate verzi. În ianurie anul viitor trebuie să fie conectaţi, să producă, altfel riscă să intre sub noua schemă de sprijin", a precizat reprezentantul RPIA.
Astfel că investitorii deja au început să se agite. Datele Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că la finalul lunii aprilie 79 de parcuri solare cu o capacitate totală de aproape 335 MW aveau contractele de racordare la reţea, adică puteau începe construcţiile.
Dacă în cazul energiei eoliene Constanţa şi Tulcea sunt judeţele în care s-au concentrat majoritatea investiţiilor, pentru proiectele solare mai toată suprafaţa României s-a dovedit a fi atractivă. Din cele 79 de proiecte, peste 20 au ca termen de punere în funcţiune anul acesta. Este vorba despre circa 87 MW, care ar presupune investiţii de 174 de milioane de euro şi este de subliniat faptul că acesta este un bilanţ doar pentru primele patru luni din 2012.
Micile raze de soare
"Cei care au decis să investească sunt deja activi pe piaţă. Cred că vom vedea tranzacţii importante în perioada următoare şi sunt şi companii noi care doresc să vină", a mai precizat Cruceru. Astfel, previzibila micşorare a numărului de certificate verzi pentru energia solară stimulează pe de o parte interesul pentru a finaliza cât mai multe proiecte anul acesta pentru a beneficia de cele 6 certificate verzi. Dar, pe de altă parte, nici nu este de natură a domoli complet apetitul pentru investiţii în această zonă.
"Din câte vedem noi acum, chiar şi cu 4 certificate verzi un proiect în zona solară este rentabil. Mai jos de atât nu se poate coborî. Dacă reducerea nu va fi foarte drastică, astfel încât să-i îngheţe pe investitori, eu cred că vom asista la o mică perioadă de stagnare în 2013, după modificarea sistemului de sprijin, pentru ca apoi investiţiile să repornească. Lumea va începe să investească iar după ce-şi va pune cifrele din nou în ordine", conchide Cruceru.